Opel, 2028 yılından itibaren tam elektrikli bir model gamına geçmeyi planlıyor. Henüz önümüzde 4 yıl daha var fakat Stellantis Grubu, geleceğe hazır platform ailesini bir süredir kullanıyor. STLA Small, Medium ve Large seçeneklerinden oluşan alt yapı ailesi, hem tam elektrikli hem hibrit güç ünitelerine imkan sunuyor.

Alman üreticinin popüler C-SUV'si Grandland, bu süreçte yepyeni bir tasarıma ve birçok teknolojik yeniliğe kavuşuyor. Eisenach fabrikasında üretileceği belirtilen model, az önce bahsettiğimiz STLA Medium platformunda yükseldiği için hafif hibrit ve PHEV versiyonlara sahip. Ayrıca, Grandland ilk kez tam elektrikli bir güç ünitesi ile de müşteriye sunulacak.

Dış Tasarım

Opel Grandland (2024)

Grandland Electric'e bir kez baktığınızda kafanızı çevirip tekrar bakmak istiyorsunuz. Yeni Grandland, selefinden 173 mm daha uzun, 19 mm daha yüksek ve 64 mm daha geniş. Sonuç olarak 4.650 mm x 1.905 mm x 1660 mm (uzunluk, genişlik, yükseklik) boyutlarına ve 20 inç çapında epey şık jantlara sahibiz. 

Çift-renkli tasarım detaylarına değinmek gerekirse, aracın sütunlarında, tavanda ve çamurluk kemerlerinde siyah renk kullanıldığını görüyoruz. Ön ve arka tamponun altında da kalın bir siyah şerit kullanılmasının amacı, araca off-road'a uygun bir görünüm kazandırmak.

Opel Grandland (2024)

Aracın önünde, 3 Boyutlu Vizör tasarımı ve aydınlatmalı logoda buluşan şerit aydınlatmalar bizi karşılıyor. Işıklandırma konusunu epey ciddiye alan Opel, Grandland'da tamı tamına 51.200 bağımsız pixel'den oluşan "Intelli-Lux Pixel Matrix HD" farlara yer veriyor.

İç Tasarım

Dış boyutların büyümesiyle birlikte aks aralığı (2784 mm) eskisinden yaklaşık 11 cm arttığı için doğal olarak arka yaşam alanında da bir ferahlık söz konusu. Bu artışı sayılara dökmek gerekirse, diz mesafesinin tam olarak 2cm arttığını söyleyebiliriz. Bagaj hacminden bahsedilmemiş olsa da arka koltuklar (40:20:40) yatırıldığı zaman 1641 litreye varan epey geniş bir alan sunulduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Opel Grandland (2024)

Genel olarak sade ve şık bir tasarım gördüğümüz iç kabindeki kumaşlar ve döşemeler, %100 geri dönüştürülmüş malzemeden imal ediliyor ve gözü rahatsız etmeyen bir dokuya sahipler. Her markada gördüğümüz şekilde devasa bir multimedya ekranı eklemeyi unutmayan Opel, 16 inç genişliğinde ve yataya doğru uzayan bir ekran tercih etmiş.

Direksiyonun arkasındaki tamamen dijital gösterge panelinin boyutu ise belirtilmemiş. Ayrıca, ön cama yansıtılan bir head-up göstergesine sahip olmamız iyi bir haber. Eğer bu ekran topluluğu biraz karmaşık görünüyorsa, dikkatinizi dağıtacak unsurları ortadan kaldıran "Pure Mode" sayesinde gözünüzü rahatlatabilirsiniz.

Opel Grandland (2024)
Opel Grandland (2024)

"Intelli-Seat Ergonomics Feature" ismi verilen bir ergonomi paketi, ön koltuklarda standart olarak geliyor ve aktif yan destekler, koltuk havalandırma ve masaj özellikleri sunuluyor. Orta konsoldaki "pixel box" ismi verilen bölgede kablosuz şarj sunuluyor ve bu bölge dahil, toplamda 35 litreye varan bir saklama alanı mevcut.

Motor, Batarya, Menzil, Şarj

Yeni Grandland, STLA Medium platformunda yükselen ilk Opel modeli olmasıyla birlikte yazımızın başında bahsettiğimiz gibi hem tam elektrikli, hem hafif hibrit hem de PHEV (şarj edilebilir hibrit) güç üniteleri ile satışa sunulacak. PHEV versiyonun saf elektrikli sürüşte 85 km menzil sunması da güzel bir artı.

Opel Grandland (2024)

"Standart Menzil" olarak belirtilen versiyonun 213 bg güç sunan önden çekişli versiyonu, 73 kWh kapasiteli bataryası sayesinde 504-524 km arası menzil vadediyor. Aynı bataryayı taşıyan çift motorlu versiyon ise 326 bg güç ile 524 km'ye varan menzil sunacak.

"Uzun Menzil" versiyonu ise ön akstaki 231 bg'lik tek motoru ve 98 kWh kapasiteli bataryası ile tam 700 km menzil sunuyor. Bahsettiğimiz üç versiyonun her biri şarj hızı konusunda 160 kW'a kadar destekliyor ve bu sayede %20'den %80 seviyesine şarj etmek yalnızca 30 dk sürüyor.

Opel Grandland (2024)

Hafif hibrit versiyonda, üç silindirli 1.2 benzinli motor ve 48 Volt desteği ile 136 bg güç sunuluyor ve doğal olarak bir şarj girişi yer almıyor. 6 ileri otomatik şanzıman ile eşleştirilen bu güç ünitesi, hâli hazırda Corsa ve Astra gibi modellerde de kullanılıyor. PHEV versiyonun özellikle Avrupa'da büyük bir potansiyeli olmasına rağmen henüz teknik verileri paylaşılmadı.

Fiyat konusunda da henüz bir bilgi paylaşmayan Opel, Grandland Electric'i bu yıl yaz sonunda veya sonbahar başlangıcında müşteriye sunacak. Günün ekonomik şartlarına göre, yaklaşık 50 bin € seviyesinde bir başlangıç fiyatı görmeyi bekliyoruz.

Galeri: Opel Grandland (2024)