Son zamanlarda elektrikli otomobillere olan talep giderek artıyor. Özellikle yeni Çinli otomobil üreticileriyle birlikte oldukça büyük bir değişiklik yaşanıyor. Aktarılan son bilgilere göre Almanya'da Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillerin pazar payı ilk çeyrekte üç kattan fazla arttı.

Alman istatistik ofisi Cuma günü yaptığı açıklamada Ocak-Mart döneminde Almanya'ya ithal edilen elektrikli otomobillerin yüzde 28'inin Çin'den geldiğini, bu oranın geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 7.8 olduğunu söyledi. Volkswagen ve diğer otomobil üreticileri, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'in elektrikli bir geleceğe doğru hızlanmasına ayak uydurmak için mücadele ediyor.

Galeri: Zeekr X: İnceleme

Ofis, yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: "Günlük yaşam için birçok ürün, aynı zamanda enerji geçişine yönelik mallar da artık büyük ölçüde Çin'den geliyor"

Örneğin, bu çeyrekte Almanya'ya ithal edilen taşınabilir bilgisayarların yüzde 86'sı, akıllı telefon ve telefonların yüzde 68'i ve lityum iyon bataryaların yüzde 39'u Çin'den geldi. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un hükümeti 2016'dan beri Çin'in hem stratejik bir rakip hem de en büyük ticaret ortağı olmasına karşı giderek daha fazla temkinli davranıyor ve ikili ilişkileri yeniden değerlendirirken bağımlılıkları azaltmak için bir dizi adımları değerlendiriyor.

DIW araştırma enstitüsünün Aralık ayında yaptığı bir araştırmaya göre elektrikli araçların ve rüzgar türbinlerinin inşası için gerekli olan nadir toprak elementleri de söz konusu olduğunda Almanya ve Avrupa Birliği bir bütün olarak yüzde 90'dan fazla Çin'den gelen ürünlere bağımlı olarak işlemlerini gerçekleştiriyor.