Toyota, bZ4X orta boy SUV dahil 2026 yılına kadar Avrupa'da bZ alt markası altında beş adet tam elektrikli otomobil piyasaya sürmenin planlarını yapıyor. Toyota Motor Europe Başkanı Matt Harrison, geçtiğimiz hafta Toyota'nın Brüksel'deki Kenshiki forumunda Automotive News Europe'a verdiği demeçte, ilki gelecek yıl gelecek küçük bir otomobilin varlığından da bahsetti.

Şirket içinden olan farklı bir kaynak ise, bu otomobilin bir SUV olacağını öne sürdü. Hepimiz biliyoruz ki Toyota, AB emisyon hedeflerini karşılamak üzere bazı tam hibrit modeller planladıktan sonra bu yıl bZ4X'i piyasaya sürmüştü. 

Galeri: Toyota bZ Kompakt SUV Konsepti

Harrison, Toyota'nın tam elektrikli binek araç serisini genişleteceğini doğrulayarak, "Bu konu, pilli elektrikli araçlara olan bağlılığımızı gösteriyor" dedi. Belirtmek isteriz ki gelecek bZ serisi, küçük ve kompakt SUV ve üç büyük model içeriyor. Burada bahsettiğimiz bZ modelleri, uluslararası olarak satışa çıkacak.

Yukarıda sözünü ettiğimiz Brüksel etkinliğinde Toyota, ilk olarak Kasım ayında Los Angeles otomobil fuarında tanıtılan bZ kompakt elektrikli SUV konseptini sergileyerek işe başladı. Toyota'nın ürün planı hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, konseptin 2025'te beklenen kompakt SUV segmentindeki bir otomobili yansıttığının altını çizdi.

Toplamda 4.5 metre uzunluğuna sahip bZ konsepti, onu kompakt segmentin en üst noktasına yerleştiriyor diyebiliriz. Şayet bir üretim versiyonu görürsek bunun büyük olasılıkla bZ3X olarak satılacağını belirtebiliriz.

Toyota; Türkiye, İsrail, Rusya (Toyota'nın şu aşamada Rusya operasyonlarının geleceği belirsiz) ve bazı Avrasya ülkelerini içeren Avrupa bölgesindeki satışlarının yüzde 50'sinin 2030 yılına kadar tam elektrikli araçlardan gelmesini amaçlıyor. 

Toyota'nın tahminlerine göre, markanın 2025 yılına kadar Avrupa bölgesindeki satışlarının yüzde 10'unun tam elektrikli olacağını ve yüzde 80'inin hibrit ve şarj edilebilir hibrit modellerden oluşacağını belirtebiliriz. Toyota, bu yılki satışlarının yüzde 66'sının hibrit olacağı tahmininde bulunmuştu.