Elektrikli otomobil üreticisi Rivian, son zamanlarda teslimatlarını artırarak sektördeki payını güçlendiriyor. Bu da şirketi yeni bir fabrika kurarak üretimi artırmaya itiyor. Son yapılan paylaşımlara göre elektrikli otomobil üreticisinin 5 milyar dolara kurmayı planladığı fabrika, yargıç tarafından reddedildi.

Planlar doğrultusunda Rivian, Atlanta'nın yaklaşık 70 km doğusunda yer alan Morgan ve Walton ilçelerindeki yerel yönetimleriyle 800 hektarlık bir alan için görüşmede bulundu. Bu kapsamda arsanın sahipliğinin yerel yönetimlerde kalması ve Rivian'a kiralanması düşünüldü. Bu doğrultuda şirket, 25 yıllık kira bedeli olan 300 milyon doları verdikten sonra bu süreçte herhangi bir emlak vergisi ödemeyecekti.

Galeri: Rivian R1T

Ancak Morgan County Yüksek Mahkemesi Yargıcı Brenda Trammell, yaptığı açıklamalarda formülleri incelediğinde makul ve uygulanabilir olmadığını düşündüğünü belirtti. Ayrıca yargıç, her ne kadar arsa kiralanacak olsa da kontrol yetkisinin şirkette bulunmasından dolayı Rivian'ın emlak vergisi ödemesi gerektiğini de açıkladı.

Eğer bu itiraz gerçekleşmeseydi devlet fabrikanın kurulumu sırasında 200 milyon dolarlık bir bütçe harcayacaktı. Bu kapsamda şirket, makine ve inşaat malzemeleri için öngörülen 200 milyon dolarlık gelir vergisi kredisi ve 280 milyon dolarlık satış vergisi için indirimler alacaktı.

Tüm bu sözlere ek olarak yargıç, elektrikli otomobil üreticisinin nakit rezervinin her geçen gün kuruduğunu ve bu projeyi başlatıp başlatamayacağından bile emin olmadığını belirtti. Ayrıca yargıcın yanı sıra bazı bölge sakinleri de fabrikaya karşı çıkmak için girişimler başlattı.