Hazırlayan: Cihan Demir

Hyundai’nin 2023 yılı için üretmeyi planladığı hidrojenle çalışacak olan ikinci nesil Nexo’nun lansmanı 2024 yılına ertelendi.

Güney Kore’nin ekonomi dergisi Seoul Economic Daily tarafından otomobillerle ilgili hazırlanan bir rapora göre bu gecikmenin nedeni aracın pil hücresinin geliştirilmesindeki sorunlardan kaynaklanıyor. Güney Koreli otomobil üreticisi, 2023’ün ikinci yarısında yeni nesil Nexo modelinin üretimine ve satışına başlamayı planlamıştı. Hidrojen yakıt hücreli otomobilin ilk nesli 2018 yılında tanıtılmıştı.

Galeri: Hyundai Nexo (2021)

Reuters tarafından yapılan haberde Hyundai’nin belirlediği hidrojen araçlarla ilgili zaman çizelgesinin aynı zamanda markanın ürün gamında bulunan ve lüks araçlar üreten Gensis markası için henüz belirlenmediği belirtiliyor. Güney Koreli otomobil üreticisi ise raporlar hakkında yorum yapmadı.

Analistlere göre Hyundai’nin hidrojenle çalışan binek otomobil projelerini yeniden değerlendirmiş olabilir. Bunun en önemli iki ana nedeni var: Bunlardan ilki yakıt hücreli otomobiller otomobil endüstrisinde gerçekten yavaş bir büyüme kat ediyor ve elektrikli araç satışları neredeyse patlamış durumda. Ek olarak, hala şarj dolum istasyonlarıyla ilgili eksikliklerin olduğu vurgulanıyor raporda. 2021’in sonunda Almanya’da ülke çapında 91 adet hidrojenli araçlar içi dolum noktası bulunuyordu.

Bununla birlikte Hyundai ticari araçların teknolojik gelişmelerinde büyük bir rol oynuyor ve bu konuda sektörün takip edilen ismi diyebiliriz.

Eylül 2021’de Hyundai Motor Grubu, 2028 yılına kadar ürün gamında bulunan bütün ticari araçların aynı zamanda hidrojen yakıt hücreli versiyonlarını sunmayı planladığını açıkladı. Bu açıklamanın yapıldığı tarihte marka aynı zamanda sahip olduğu Genesis ve KIA markaları içinde aynı stratejiyi uygulayacağını bildirdi. Ancak Geneis ve KIA markaları altında hidrojen yakıt hücreli araçların tanıtılması 2025’i bulabilir.

Nexo modeli Hyundai’nin satışlarına oldukça dramatik bir bir destekte bulunuyor. Zira şirketin yaptığı açıklamalara göre Mayıs 2022’de sadece Güney Kore’de 3.978 Nexo üretildi ancak sadece 120 adeti ihraç edilebildi. Hyundai’nin Ulsan fabrikasında her yıl 6 binden fazla araç üretiliyor ve Avrupa, Asya,Kuzey Amerika pazarlarına ihraç ediliyor.