Özellikle elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla ve yerli otomobil TOGG’un piyasaya sürülmesine az kalmasıyla hızlı şarj istasyonları büyük oranda önem kazandı. Elektrikli araçların şarj sürelerinin uzun olması sebebiyle hızlı şarj teknolojileri dolum sürelerini büyük oranda azaltıyor. Bundan dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı geçtiğimiz aylarda "Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı"nı duyurmuştu.

15 Haziran’a kadar başvuruları kabul edecek programın sonuçları açıklandı. Yapılan açıklamaya göre 200’den fazla yatırımcı ve 46 farklı alanda 355 proje programa başvurdu. Elemelerin ardından sadece 20 firma yatırımı almaya hak kazandı. Bakanlık bu yatırımlar için yaklaşık 150 milyon lira destek sağlayacak. Bu sayede yaklaşık 1 milyar liralık özel sektör yatırımı tetiklenecek.

Program çerçevesinde 15 Nisan 2023’e kadar hızlı şarj istasyonlarının kurulması gerekiyor. Ancak tahminlere göre kurulum çok daha hızlı gerçekleşecek. Projeyle birlikte en az 90 kWs'lik hızlı şarj imkanı sahip 1572 istasyon kurulacak. Toplamda 180 MW'dan fazla gücün sektöre kazandırılması planlanıyor.

Bu programla birlikte ülkemizin birçok yerinde hızlı şarj istasyonları kurulacak. Bu sayede TOGG’un da piyasaya sürülmesiyle doğacak ihtiyacın rahatlıkla karşılanması bekleniyor. Ayrıca Buradaki linke tıklayarak yerli şarj istasyon ağı Voltrun ile yaptığımız röportaja ulaşabilirsiniz.