Daha önceki haberlerimizde yer verdiğimiz üzere, Avrupa Birliği parlamentosu, 2035 yılına kadar tüm yeni araçlar için CO2 emisyonlarının azaltılması için toplanmıştı. Bugün alınan karar ile birlikte, CO2 emisyonlarının yüzde 100 azaltılması lehinde karar verildi. Anlaşma, Avrupa'da hibrit ve şarj edilebilir hibrit dahil, benzinli ve dizel motorlu tüm yeni araçların önümüzdeki on yılın ortasına kadar kullanımdan kaldırılmasıyla sonuçlanacak.

Belirttiğimiz bu karara ek olarak, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarının yeni otomobiller için yüzde 55 ve yeni minivanlar için yüzde 50 azaltılması gerektiği kararı da çıktı. 2035 yılına kadar, Avrupa Birliği'nde satılan tüm yeni araçlar, CO2 emisyonlarında yüzde 100 azalma sağlayan sıfır emisyonlu güç aktarma organlarına sahip olarak gelmek zorunda. Bu ve bunun gibi hedeflerin, dönemin teknolojik gelişmeleri de dikkate alınarak 2026 yılında gözden geçirileceği belirtiliyor.

Ferrari ve Lamborghini gibi otomobil üreticileri, geçici emisyon azaltma düzenlemelerinden muaf tutulacak fakat yine de 2035'in sonuna kadar sıfır emisyon hedeflerine uymaları gerekecek.

Elektrikli araç satışlarında, yakın bir zamanda gerçekleşecek artışa hazırlanmak için tüm üye ülkeler, şarj istasyonları da dahil olmak üzere alternatif yakıt altyapısının (AFIR) daha hızlı devreye alınmasına yönelik hedeflerini gözden geçirecekler. Bunun yanında, 2030 yılına kadar Avrupa ülkeleri, sıfır emisyonlu ve düşük emisyonlu araçlara yönelik teşvikleri sona erdirmeye karar verdiğini de altını çizmek isteriz. 

Müzakerelerin başlangıcında, e-yakıtların satış yasağının bir istisnası olmayacağı düşünülüyordu fakat Almanya, 2035'ten sonra yalnızca karbonsuz yakıtlarla çalışan, içten yanmalı motorlar ile çalışan araçların satışına izin verilmesi konusunda bağlayıcı olmayan bir teklif sundu. News Europe'a konuşan İtalya'nın Ekolojik Geçiş Bakanı Roberto Cingolani, Almanya'nın önerisinden memnun olduğunu dile getirdi Şayet bu durum gerçekleşirse, otomobil üreticilerinin sıfır emisyon kuralına uyarken yanmalı motorları canlı tutmasına izin verebilir.

Avrupa Birliği, Sosyal İklim Fonu'nu başlangıçta önerilen 72 milyar Euro'dan 59 milyar Euro'ya düşürdü. Adı "55'e Uygunluk" olarak belirlenen paket, 2050'de iklim tarafsızlığına ulaşmadan önce, 2030'a kadar net sera gazı emisyonlarını 1990'a karşılaştırıldığı zaman en az yüzde 55 azaltmayı hedefliyor.