Elektrikli otomobiller, pek çok devletin desteğini arkasına almış durumda. Özellikle Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmı bataryalı elektrikli otomobillere özel teşvikler çıkartırken, benzer bir adım da Yeni Zelanda'dan geldi. Yeni Zelanda hükümeti, verdiği yeni karar ile elektrikli otomobil satın almayı kolaylaştıracak.

Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı ülke, karbon ayak izini dünyadan silme konusunda oldukça kararlı. 2050 yılına kadar bu projeyi tamamlamak isteyen Yeni Zelanda hükümeti, 2035 yılında hafif ticarilerin yüzde 30'unun da tamamen elektrikli olmasını istiyor.

Bu plan kapsamında tam 357 milyon dolarlık bir projenin düğmesine basan hükümet, düşük gelirli ailelerin eski içten yanmalı modellerini değiştirmesi için elinden geleni yapacak. Bu sayede trafikteki elektrikli otomobil sayısının artması sağlanacak. Projenin detaylarının ilerleyen günlerde açıklığa kavuşacağını da belirtelim.

Yeni Zelanda Ulaştırma Bakanı olan Michael Wood, toplu taşıma sektörünün de 757 milyon dolarlık bir destek alarak "yeşil dönüşüme" başladığını ifade etti. Bu destek ile birlikte otobüs filoları yenilenecek ve tren seferlerinin sayısı artırılacak.

Başbakan Jacinda Ardern, bu kararların ardından şu açıklamalarda bulundu: "Bugün ülkemiz ve ülkemizin düşük emisyonlu geleceği için önemli bir gün olacak. Hepimiz su seviyelerinin yükseldiğini raporlayan araştırmaları gördük. İklim krizi, geç olmadan önüne geçmemiz gereken bir konu."