Rivian, operasyonlarındaki bozulmalar ve gecikmeler ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Marka, devam eden pandemi ve enflasyonla birlikte Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlığı ön plana çıkardı. Buna göre şirket, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin tedarik zinciri baskılarını ve maliyetlerini artırdığını belirtti. Rivian ayrıca, Doğu Avrupa'daki savaşı bir risk olarak nitelendiren ilk ABD'li otomobil üreticilerinden biri olduğunu ifade etti.

EV üreticisinin böyle bir ifadede bulunması oldukça doğal. Savaş dolayısıyla tedarik sıkıntıları ve pil metalleri de dahil olmak üzere, daha yüksek bileşenlerin maliyetlerinin yükselmesi şu sıralar otomobil üreticilerinin başını bir hayli fazla ağrıtıyor.

Galeri: 2022 Rivian R1T

Amazon.com destekli elektrikli araç üreticisi, ilk pille çalışan araçlarının üretimini hızlandırmak için oldukça yoğun mesai harcıyor. Şirket, bu ayın başlarında fiyatları artırma konusunda değişikliğe gitmesinin ardından, bunu tedarik zincirindeki aksamalara ve artan maliyetlerden dolayı gelişen fiyat yükselmelerine bağlamıştı. 

Rivian, "Son aylarda lityum, nikel, alüminyum ve kobalt dahil olmak üzere önemli metallerin maliyetlerinde çok büyük artışlar oldu ve fiyatların değişebilmesinin gelecekte de sürmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı. Savaşta tansiyon artarken, zincirde oluşan kopukluklar ve parçaların tedarik edilmesinin zorlanması maalesef başrol oynamaya devam ediyor.

Haberimizin sonlarına doğru gelirken, şirketin yayınladığı raporda artan emtia fiyatları ve devam eden parça tedarik zorluklarının kabul edildiğini belirtmek isteriz. Dileriz ki Rusya-Ukrayna gerginliği en kısa zamanda çözülür ve bütün sistemler normale döner.