Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA), bir süredir Tesla modelleri üzerinde araştırmalar yürütüyor. Her Tesla modelinde bulunan ısı pompalarının aşırı soğuk havalarda çalışmayı durdurduğunu keşfeden NHTSA, bunun bir düzene girdiğini görünce geri çağırmayı başlattı. Tesla, toplamda 26.681 adet aracını geri çağırmaya başlayacak.

Geri çağırma kapsamına 2020-2021 yılları arasında üretilen Model 3, Model S ve Model X modelleri bu geri çağırmadan nasibini alacak. 2019-2021 arasında üretilen bazı Model Y'lerin ise FMVSS 103 S4.4 koduna uymadığı gerekçesi ile geri çağrıldığı belirtilmiş. 

Tesla'nın araştırmalarına göre sorun yazılım odaklı olduğu için müşterileri çok fazla sıkıntıya sokmayacak. Yapılan açıklamaya göre sürüş esnasında devreye giren elektronik genişleme valfi, zaman içerisinde aşınarak görevini yapamaz hale geliyor. Bu da valfin kendi kendine kapanıp açılmasına ve soğutucunun, evaporatör içerisine kalmasına neden oluyor. Araç bu haldeyken fail-safe moduna düşerek çalışamaz hale geliyor.

Otomobil çalışır halde iken ise bu sorun nedeniyle kabin ısıtma sistemi -10 derecenin altında işlevini yitiriyor. Bu durum kullanıcıların konforunu bozduğu gibi, ısıtılamayan camlar adeta kazaya davet çıkartıyor.

Tesla, sorun yaşayan modellerin bazılarını bayilere çağıracak. Bir kısım modelde ise sadece uzaktan güncellemeler ile bu sorunun giderilebileceği belirtiliyor.