Renault Grubu ve Plug Power'ın ortak yatırımı olan HYVIA, Renault Master Van H2-TECH prototipinin tanıtımını yaptı. Aynı zamanda Hidrojen Dolum İstasyonu projesinin de tanıtımını yapan HYVIA, hidrojen dağıtımı konusundaki eksikliği önemli ölçüde gidermeyi hedefliyor. Basit ve güvenli bir şekilde kullanılabilen istasyon, yıl sonundan itibaren Fransa'da kurulmaya başlanacak.

Tanıtılan prototipler ile HYVIA, çevre dostu hidrojen üretimi ve dağıtımı konusunda ilk somut adımlarını atıyor. HYVIA CEO’su David Holderbach konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:

“İlk hidrojen prototiplerimizi tanıtmaktan gurur duyuyorum. HYVIA olarak hidrojenli ulaşımının zorluklarını aşmak için müşterilerimize özel olarak hazırlanmış çözümler sunuyoruz. HYVIA, karbonsuz bir ulaşım için tüm ekosistemini bölgelere ve profesyonel filolara entegre edecek. Renault Grubu ve Plug Power gibi iki liderin güçlü yanları ve yetkinliklerini bir araya getiren HYVIA hızla gelişiyor.” 

Renault Master Van H2-TECH modeline gelince, hafif ticari otomobil 12 m3 kargo hacmine sahip ve 500 kilometrelik menzili ile dikkat çekiyor. Her biri 1.5 kg ağırlığında olan toplamda 4 adet hidrojen tankı bulunan otomobil 33 kW/Sa değerinde bir bataryaya sahip. 30 kW’lık yakıt hücresi ile piyasaya çıkacak olan araç, 2022 yılında piyasaya çıkacak. 

Galeri: Renault Master Van H2-TECH

Etkinlikte tanıtılan diğer proje olan Hidrojen Dolum İstasyonu'nu incelediğimizde, basit kullanım koşulları gözlerden kaçmıyor. 350 veya 700 bar olmak üzere iki farklı kapasite ile kurulumu yapılacak olan istasyonlar yaklaşık 5 dakikada bir aracın hidrojen tankını doldurabilecek. 

Tüm yönetmeliklere uygun olarak tasarlanan dolum istasyonları, ya yerinde su elektrolizi kullanılarak üretilecek ya da gaz tüplü römorklar kullanılarak toplu olarak doldurulabilecek. 

HYVIA ayrıca önümüzdeki aylarda çıkacak olan prototiplerinden de bahsetti. Tanıtılan ilk prototip, 19 m3 kargo alanına ve 250 km menzile sahip Master Chassis Cab H2-TECH oldu. Tanıtılan diğer prototip olan Master Citybus H2-TECH, 15 yolcu taşıma kapasitesine ve 300 km menzile sahip bir otobüstür.