Elektrikli otomobil kullanımını yaygınlaştırmak için atılan adımlar ve koyulan yasaklar günden güne artıyor. Elektrikli otomobil satışlarında listenin zirvesinde yer alan Norveç, 2025 yılında benzinli otomobil satışlarını yasaklayacağını açıklamıştı. 

Dünyada benzinli otomobil satışlarının yasaklanacağı ilk ülke olan Norveç'te satışlar halihazırda düşüşte. Ancak bu düşüş o kadar istikrarlı ki, Norveç Otomobil Federasyonu'na göre sadece 7 ay içinde benzinli otomobil satılmayacak. Yani yapılan incelemelere göre 2022 yılının Nisan ayından sonra Norveç'te benzinli otomobil satılmayacak. 

Norveç Karayolu Trafik Konseyi, her ay düzenli olarak satış raporlarını açıklıyor. Geçen ay açıklanan aylık satış raporlarına göre, herhangi bir elektrifikasyonu bulunmayan otomobil satışı genel satışın %10'undan daha düşük durumda. 

Norveç benzinli otomobil satışları

Ayrıca hibrit otomobillerin istatistiklere elektrikli otomobil olarak kaydedildiğini belirtmeliyiz. Kullandıkları enerjinin tamamını benzinden alıyorlar, bu sebeple durum biraz karışık. Buna rağmen tamamen benzinli otomobil satışlarının getirilecek yasaktan neredeyse 3 yıl önce bitmesi Norveç Hükümeti'ni sevindiriyor. 

Aynı zamanda açıklanan raporlarda en çok satan otomobilleri de görebiliyoruz. Listenin ilk 14 sırasında tam elektrikli modeller yer alıyor. 15.sırada ise şarj edilebilir hibrit olan RAV4 Prime bulunuyor. Tamamen benzinli bir otomobil ararsak listede çok daha geri gitmemiz gerekiyor. Tamamen benzinli ilk otomobil olan Volkswagen Tiguan'ın dizelini bulmak için 38. sıraya kadar bakmamız gerekiyor.

En çok merak edilen konulardan birisi de elektrikli araç satışlarının nasıl yaygınlaştığıdır. Benzinli otomobiller önemli vergilere tabidir ve elektrikli araçlar bu vergiden muaftır. Bu sayede de fiyat açısından rekabetçi benzinli araçlara kıyasla, daha uygun bir fiyata çok daha iyi bir elektrikli otomobile sahip olabilirsiniz.