Fransız petrol şirketi Total, yenilenebilir enerjiye yönelimini simgelemesi amacıyla ismini TotalEnergies olarak güncelledi. Total aynı zamanda İngiltere açıklarındaki bir adada "Hornsea Two" adlı proje kapsamında ilk rüzgar türbinini de kurdu.

Total'in bu isim değişikliği için hissedarlar arasında yapılan oylamada, TotalEnergies şeklindeki yeni ismin %99 oranında desteklendiği de ortaya çıkmış. Hissedarların aynı zamanda firmanın emisyon miktarını azaltma yönündeki tüm planlarını da desteklediği belirtiliyor.

Total, dünyadaki özel petrol ve gaz şirketleri arasında en büyük dördüncü şirket olarak yer alıyor. Firmanın bu yılki yenilenebilir enerji yatırımları ise tüm yatırımlarının %20'sine karşılık geliyor.

Total'in 2020'nin sonlarında yaptığı açıklama ile 2025 yılına kadar 35 GW'lık rüzgar ve güneş enerjisi tesisi ortaya koyacağını biliyorduk. Firma bu açıklamasını da 2021'in Şubat ayında güncelleyerek, 2030 yılı için 100 GW'lık yenilenebilir enerji tesisi planı bulunduğunu belirtti. Bu da Total'i, petrol şirketleri arasında yenilenebilir enerjiye öncülük eden bir şirket yapıyor.

Tabii birçok analiste göre Total, hâlâ Paris Anlaşması'nın tüm gerekliliklerini yerine getirebilecek durumda değil. Fakat firmanın buna rağmen diğer birçok petrol şirketinden daha çevreci durumda olduğu da belirtiliyor. Paris Anlaşması da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe bir anlaşma.

Hornsea Two Projesi

Bu proje kapsamında İngiltere açıklarındaki bir ada adeta rüzgar enerjisi adası hâline getirildi. Şu ana kadar bu adaya toplamda 165 adet rüzgar türbini kurulumu gerçekleştirildiği belirtiliyor. Hornsea Two'nun 2022 itibariyle tam anlamıyla işlevine başlayacağı da belirtilenler arasında. Buna ek olarak 1.2 GW kapasitesinde Hornsea One adlı kardeş bir projenin bulunduğu da biliniyor.