Bildiğiniz üzere ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Cybertruck ve Model Y gibi bazı modellerinin üretimi için ABD'nin Teksas Eyaleti'nde yeni bir fabrika inşa ediyor. Giga Austin olarak da adlandırılan bu fabrikaya büyük yatırımlar yapıldı. Hatta firmanın CEO'su Elon Musk, kendisi bizzat Teksas'a taşındı ve Teksas'ta daha fazla ev yapılıp, daha fazla insanın oraya taşınması gerektiğini vurguladı.

Fakat The Drive adlı ABD'li otomobil medyasının haberine göre çok ilginç durumlar söz konusu. Bu kaynağın belirttiğine göre, Teksas Eyaleti'nin kanunları gereği Tesla, Giga Austin fabrikasında üreteceği araçlarını Teksas'ın dışına çıkarmadan önce Teksas sakinlerine satamayacak. Yani Teksas'taki o fabrikada üretilen araçların önce eyaletin dışına nakledilmesi, daha sonra geri getirilmesi gerekecek.

Peki Elon Musk bu durumu hesap etmedi mi?

Belirtilenlere göre Elon Musk, Teksas Eyaleti'nin bu konuda kanunlarında değişiklik yapmasını ümit etmiş. Fakat eyaletin gerekli kurumlarının son toplantısı çoktan yapılmış ve iş işten geçmiş. Belirtilene göre bir sonraki toplantı 2023 yılında gerçekleşecek. Yani o zamana kadar kanunlarda değişiklik yapılması ihtimali düşük görünüyor.

Elon Musk ayrıca her ne olursa olsun Tesla'nın, talepte bulunan tüm Teksaslılara araçlarını bir şekilde satacağını da belirtiyor. Kendisi aynı zamanda bu durumun Tesla için ekstra maliyetlere sebep olacağını ve müşteriler için de bazı sıkıntılar yaşatacağını da belirtiyor. Musk, konuşmalarında Tesla'nın Teksas'a büyük yatırımlar yaparak değer kattığını da vurguluyor.

Durumu özetlemek gerekirse Teksas Eyaleti'nin gerekli kurumları, toplantılarını 2023'ten erkene almak veya Tesla'nın bu özel durumu için bir yasa güncellemesi yapmak durumunda kalacaklar gibi görünüyor. Aksi takdirde Tesla, 2023 yılına kadar büyük bir eziyet ile karşı karşıya kalacak.

Musk hemen aşağıdaki tweet'inde de kanun değişikliği beklediğini dile getiriyor: