Bu haberimizde, Avrupa'da geçtiğimiz ayki (Nisan 2021) şarj edilebilir otomobil satış istatistiklerini ele alacağız. "Şarj edilebilir" tabirimizin, hem plug-in hibrit hem de tamamen elektrikli otomobilleri kapsadığını belirtmiş olalım.

2021'in Nisan ayında şarj edilebilir otomobil satışlarının, 2020'nin Nisan ayına göre 5 kat artış yaşadığı görülüyor. Zira 2020'nin Nisan ayı, hem elektrikli hem de normal otomobil satışları anlamında çok kıt geçmişti. Sebep ise koronavirüsün yeni olduğu o dönemlerdeki sokağa çıkma yasaklarının daha fazla olmasıydı.

Nisan 2021'de Avrupa'da Şarj Edilebilir Elektrikli Otomobil Satış İstatistikleri
Nisan 2021'de Avrupa'da Şarj Edilebilir Elektrikli Otomobil Satış İstatistikleri

Şarj edilebilir otomobillerin Avrupa'da Nisan ayında 160.000 adet sattığı görülüyor. Bu %15'i de parçalara ayırdığımızda, %7.9'un plug-in hibritlere, %7.1'in ise tamamen elektriklilere ait olduğunu görüyoruz. Ayrıca Avrupa'da yılın bu zamanlarına kadar toplam 617.000 adet şarj edilebilir otomobil satılmış. Bu da Avrupa'da her yakıt türündeki otomobillerin satışlarının %15'i anlamına geliyor.

Avrupa'da son dönemde en popüler elektrikli modeller hangileri?

Geçtiğimiz Nisan ayında Avrupa'da en popüler iki elektrikli modelin Volkswagen ID.4 (7.565 adet satılmış) ve Volkswagen ID.3 (5.941 adet satılmış) olduğunu görüyoruz. Bu modelleri 4.300 adet satış ile Ford Kuga PHEV (plug-in hibrit) ve 4.118 adet satışla Volvo XC40 PHEV (plug-in hibrit) takip etmiş.

Peki Nisan 2021'in en çok satan elektrikli model listesinde Tesla Model 3 neden yok?

Tesla'nın bir geleneği var. O da yılın 1.çeyreğinin son ayında (yılın 3.ayında) teslimat sayısını fazlasıyla yükseltmesi. Bunun sebebi ise muhtemelen Tesla Q1 denilen 1.çeyrek finansal toplantısına yüksek istatistiklerle girilmek istenmesidir.

Bu sebepten dolayı Tesla Model 3'ün Avrupa'da Nisan ayı satışlarının bir hayli düşük kaldığı, hatta ilk 20'ye bile giremediği görülüyor. Fakat Tesla Model 3, bugüne kadar Avrupa'nın en çok satan elektrikli modeli unvanını koruyor.

Nisan 2021 ve Toplamda Avrupa'da En Çok Satan Elektrikli Otomobiller
Nisan 2021'de Avrupa'da En Çok Satan Elektrikli Modeller (Soldaki Tablo) Toplamda Avrupa'da En Çok Satan Elektrikli Modeller (Sağdaki Tablo)

Nisan 2021'de Avrupa'daki elektrikli otomobil satışlarında otomobil şirketlerinin paylarını merak ediyorsanız da Volkswagen Grubu'nun %23, Stellantis'in %14, Daimler'in %12 ve BMW'nin %12 şeklinde pazar paylarının bulunduğunu belirtebiliriz.