Elektrikli otomobillerde şarj ve menzil konuları, kullanıcıların en dikkat ettikleri konulardan oluyor. Bu yazımızda da CCS Combo 2 şarj üniteleri üzerine konuşacağız. Dünyanın en iyi satan elektrikli modeli olan Tesla Model 3, CCS Combo 2 uyumlu (hem AC hem DC için) şarj soketiyle geliyor. Bu da bu aracın CCS2 bağlantılı üçüncü parti ultra hızlı şarj üniteleriyle uyumlu olduğu anlamına geliyor.

Tesla Model S ile Model X ise an itibariyle Type 2 uyumluluğuna sahip şarj soketleri barındırıyor. Bu da DC hızlı şarjın Tesla Supercharger istasyonlarında yapılabileceği anlamına geliyor. CCS2 soketi için ise dönüştürücü bir adaptör gerekiyor.

Tesla, yakın geçmişte Avrupa'daki Supercharger şarj ağının istasyonlarına CCS2 soketleri ekledi. Bu hamle, Model 3 göz önünde bulundurularak yapıldı. Aracın CCS2 soketine sahip olması ise az önce de dediğimiz gibi, Tesla Supercharger istasyonları dışındaki CCS2 bağlantılı diğer istasyonlarda da şarj olmasını (Long-Range versiyonda 200 kW'a kadar) sağlıyor.

Gelin bu yazımızda CCS2 ve V3 Supercharger bağlantılarıyla yapılan şarj işlemlerinin grafiklerini beraber inceleyelim. (CCS2 verileri Fastned'den geliyor.)

Şarj gücünün kıyaslanması

CCS2 soketlerinin şarj eğrisinin, V3 Supercharger'lardan farklı olduğu açıkça görülüyor. CCS2 eğrisine (kırmızı renkli eğriye) baktığımız zaman 200 kW'ı hiç geçmediğini (maksimum 195 kW) görüyoruz. Hem de Fastned'in şarj ünitesi 300 kW maksimum güce sahip olarak belirtilirken.

Bu sebepten dolayı CCS2 şarjın %0-%40 arasında sabit olarak 200 kW'a yakın seviyelerde seyrettiği görülüyor. Grafiğin ilginçliği de tam olarak burada başlıyor. Çünkü Tesla V3 Supercharger'ın güç oranı %35'ten itibaren hızlı bir düşüşe geçiyor. Bu esnada CCS2 soketiyle yapılan şarjın güç oranı ise %40'a kadar sabit kalmaya devam ediyor. Daha sonra CCS2'nin de düşüşü başlıyor, fakat %60'lara kadar V3 Supercharger'dan yüksek seyrediyor.

Tesla Model 3 LR - CCS2 ve V3 Supercharger Güç Eğrisi Kıyaslaması

Bu durumun sebebinin ise V3 Supercharger'da 250 kW'da başlayan şarjın bataryaları ısıtması olduğu söyleniyor. CCS2'de ise bu problem yaşanmıyor denilebilir.

Ortalama yani averaj değerleri incelediğimizde, CCS2'de bu değerin 128 kW, V3 Supercharger'da ise 106 kW (2019 model Tesla Model 3'te 113 kW) olduğunu görüyoruz. Böylelikle CCS2 avantajına %20'lik bir ortalama daha yüksek şarj gücü ortaya çıkmış oluyor.

Yani elektrikli otomobil ve şarj ünitesi üreticileri, ultra yüksek maksimum (pik [peak]) şarj gücü değerleri yerine, daha sabit ve daha yüksek ortalamalı şarj yöntemlerine yönelmeli görünüyorlar!

C-rate (C-oranı) kıyaslaması

C-rate değeri, şarj gücü/toplam batarya kapasitesi şeklinde bir orana denk geliyor. Bu oranın grafiği de bir üstte paylaştığımız güç oranı grafiğinin neredeyse aynısı olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu oranda da ortalama değer konusunda CCS2 daha başarılı oluyor. Ayrıca 2019 model Tesla Model 3 LR'in batarya kapasitesi 75 kWh şeklindeyken, 2021 modelin kapasitesi 80 kWh şeklinde.

Sonuçlar

CCS2 ve V3 Supercharger şarj yöntemlerinin kıyaslanması, şarj eğrilerinin önemini bir kez daha ortaya koydu.

Bu testlerde Model 3'ün Fastned CCS2 şarj yöntemiyle, %20-%80 şarj dolumunun Tesla V3 Supercharger'a göre 1-2 dakika civarında daha hızlı şarj olduğunu da belirtmiş olalım. Toplam süre ise 23 dakika civarında belirtiliyor.

Tesla Model 3, bu testlerin sonucunda Avrupa'daki 200 kW'ı geçmeyen üçüncü parti CCS2 şarj istasyonlarında, 250 kW'a ulaşabilen Tesla V3 Supercharger istasyonlarına göre daha hızlı şarj oluyor. Bu durumun sebebinin ise yüksek şarj gücü değerinde bataryaların ısınma problemi olduğunu az önceki paragraflarımızda belirtmiştik.