Tesla Supercharger ağı henüz ülkemize gelmemiş olsa da Dünya'nın en önde ve kaliteli şarj ağı olduğuna şüphe yok. Tesla'nın dikey entegrasyonu sayesinde keşfi, aktivasyonu, ödemesi, takibi ve uyumluluğu sorunsuz işleyen şarj ağı şimdilik 5 farklı kıtada yüzbinlerce Tesla sahibinin uzun yol için olmazsa olmazı.

Henüz ülkemizde DC istasyonlarda birden fazla otomobilin 100kW+ güçlerde aynı anda şarj olduğunu görememiş olsak da Dünya'nın en büyük Supercharger istasyonunda aynı anda her otomobile 250kW güç vererek 72 otomobili aynı anda şarj edebiliyoruz. ABD'de de 40+ Tesla'yı aynı anda şarj edebilen Supercharger istasyonları mevcut. Buna rağmen seyahatlerin sıklaştığı tatil ya da özel günlerde Tesla oranı yüksek bölgelerde şarj kuyrukları görülebiliyor.

Tesla Supercharger ağı ilk istasyonun açıldığı 2012'de tüm Tesla sahiplerine ücretsiz olarak tanıtılmıştı ve 2017 model Tesla otomobillere kadar hala 'öncü' modeller ömür boyu ücretsiz şarj hakkına sahip.

Apartmanda Oturanlara Şarj Çözümü; Şehir Supercharger'ı!
Apartmanda Oturanlara Şarj Çözümü; Şehir Supercharger'ı. Daha küçük ancak 70kW'a kadar güç verebiliyor. Metropoller için ideal.

2018 sonrası özellikle Model 3 programı ile ücretli olan Supercharger istasyonlarında Tesla yoğunluğu teşvikli şarj dönemi ile çözmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda önümüzdeki üç Cumartesi gününde Norveç ve İsveç'te 20, 27 Şubat ve 6 Mart tarihlerinde Tesla Supercharger istasyonlarında şarj yarı fiyatına olacak. Tabii ki coğrafi olarak bölgeye çok uzak olsak da sektörel gelişme olarak sonuçları çok ilgi çekici bir deneme olacaktır.

Türkiye'de de bu manzaralar ile hızlıca karşılaşabilmeyi tabii ki çok istiyoruz. Yazının tarihi itibariyle küresel olarak 2.283 noktada toplamda 20.691 Supercharger fişi tek otomobile en az 120kW verebilme kabiliyeti ile hizmet veriyor. Geçtiğimiz günlerde açılan Shanghai Supercharger fabrikası ile önümüzdeki yıllarda bu sayıların çok daha fazla artacağını öngörebiliriz.