Tesla Dünya'nın çeşitli noktalarında farklı fabrikalarda üretim programları başlatarak yayılımı hızlandırmaya ve maliyetleri düşürmeye devam ediyor. Sadece 10 ayda topraktan imalata başlamış hale getirdiği ve Çin'de tamamen yabancı sermayeli ilk fabrika olan Gigafactory Shanghai geçtiğimiz günlerde Model 3 sonrasında Model Y üretimine de başlamıştı.

Şimdi de yine Tesla'nın en büyük avantajlarından birisi olan ve ekosistemde çok önemli rol oynayan Supercharger istasyonları için Shanghai fabrikasında yeni bir bantı faaliyete geçirdi. Yılda 10,000 adet Supercharger üretmesi beklenen fabrikanın Şubat 2021'de imalata başlaması bekleniyordu ve planlandığı gibi de oldu. Hali hazırda 20,000 adet Tesla Supercharger olduğunu düşünürsek yeni üretim kapasitesi ile yayılımın bir hayli hızlanacağını söyleyebiliriz.

tesla-supercharger-shanghai

Supercharger Nedir?

Tesla Supercharger istasyonlarını ilk olarak 2012 yılının sonunda ilk Tesla Model S otomobiller teslim edilmeye başlamışken uzun yol çözümü olarak tanıtıldı. Supercharger istasyonları yüksek hızda şarj sağlayıp Tesla ile uzun yolu mümkün kılan DC şarj istasyonlarıdır. Supercharger projesi ile ilgili birkaç kısa bilgi;

  • İlk olarak tüm Dünya'ya üretimi Fremont California Tesla fabrikasında yapılıyordu.
  • Sonradan New York'ta eski SolarCity, yeni Tesla Enerji fabrikasına taşındı ve bu bant aktifleşene kadar tüm Dünya'nın üretimi New York fabrikasından sağlanıyordu.
  • 2012'de 90kW olarak tanıtıldı. 2013 sonunda V2 olarak 135kW güce yükseltildi. Son olarak 2019'da Supercharger V3 tanıtıldı ve tam 250kW güç verebiliyor.
  • 250kW V3 Supercharger ile uzun menzilli Tesla Model 3 %5-%90 arasını 34 dakikada doldurabiliyor. Uzun yol ihtiyaçları ve optimum şarj hızını kullanma değerlendirildiğinde de ortalama dolum süresi sadece 15 dakika.