25 Ocak'ta yeni bir emre imza atan ABD'nin çiçeği burnunda Başkanı Joe Biden, "Made in America" isimli projesinin detaylarını paylaştı. Bu proje kapsamında hükümet daha fazla Amerikan ürünü satın almaya çalışacak. Fakat bizleri asıl ilgilendiren konu, Biden'ın hükümete ve tüm bakanlıklara bağlı protokol otomobillerinin tamamının elektrikli modeller ile değiştirilmesi emri. 

"Federal hükümet oldukça geniş bir filoya sahip. Bu filoyu çevreye zararı olmayan elektrikli otomobiller ile değiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu modeller tabii ki Amerika'da Amerikalılar tarafından üretilecek. Karar ile birlikte milyonlarca çalışana istihdam sağlanacağına da inanıyoruz."

Biden'ın yeni projesi kapsamında hükümetin satın alacağı araçlara da kısıtlamalar getiriliyor. Bundan böyle alınacak otomobillerin en az yüzde 50'sinin Amerika'da üretilen parçalardan yapılması beklenecek. Bu da haliyle Amerikan üretimi parçaların ve donanımların fiyatını artıracaktır. Şimdilik satın alımların ne zaman gerçekleştirileceği hakkında ise net bir bilgi yok.

Tabii ki bizim aklımızdaki asıl soru yeni hükümetin ve filosunun hangi modeller ile hareket edeceği. Tesla, Ford, GM ve pek çok diğer markanın üretim yaptığı ülkede tüm markalar pastadan pay almak isteyecektir. Öte yandan bu noktada Ford'un Beyaz Saray ile uzun süredir devam eden bir ilişkisi olduğunu hatırlatmakta da fayda var.