Tesla pazara girdiğinde, kimse otomobil endüstrisini temelinden değiştireceğine ihtimal vermiyordu, bir kişi hariç : Elon Musk. InsideEVs'in yayınladığı satış rakamlarına göre Tesla Model 3, 2019 yılında toplam 158.925 adet satış gerçekleştirmiş. Bu rakam sadece Amerika'da satılan en yüksek plug-in rakamı değil, aynı zamanda diğer tüm elektrikli otomobillerin satışının toplamından çok daha fazla.

Tesla'nın premium segmentteki en önemli rakiplerinden olan BMW 2019 yılında  i3, i8, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, z4 modelleri ile toplam 136.441 adet satabilmiş. Tesla'nın elektrikli sadece bir model otomobil ile, premium pazarının lideri kabul edilen BMW'nin tüm sedan ve spor modellerinden daha çok satıyor olması gerçekten inanılmaz bir başarı.

Resmen ben tek siz hepiniz diyor Elon Musk.

Tesla Model X 19.225, Tesla Model S ise 14.100 adet satmış. 100.000$ civarında satılan bu araçlar için bu satış rakamları gayet başarılı denebilir. Diğer en çok satan elektrikli araçlar ise Chevrolet Bolt EV 16,416 adet, Nissan Leaf 12,365 adet satılmış. Başka hiç bir model 10.000'li rakamlara ulaşamamış.

ABD hükümetinin elektrikli araçları teşvik için 2008'den beri devam ettirdiği vergi indirimi, 200.000 adet elektrikli otomobil satış adedine marka bazlı olarak ulaşıldığında azalarak bitecekti. Bu vergi indirimi 1 Temmuz 2019 itibariyle 1.875$'a inmişti, 1 Ocak itibariyle ise bitmiş durumda. Tesla yeni teşvik için yetkilerle görüşse de destek bulamadı. Tabii bunda Trump'ın da etkisi olduğu da söylenebilir. Elektrikli otomobillerle pek alakası olmayan, küresel ısınma yok diye iddia eden bir devlet başkanından elbette çevreci olmasını beklenemez.

Tesla Tek, Siz Hepiniz

Menzil tedirginliği elektrikli araç almayı düşünen kişiler için diğer büyük bir engel olarak kabul edilmekte. Amerika'dan konuşacak olursak cidden dert edilecek bir durum yok denebilir. Tesla yıllardır altyapı için yatırım yapmakta ve "Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan" dercesine ülkenin her yerine Supercharger dedikleri hızlı şarj istasyonları kurmuş durumdalar.

Tesla Tek, Siz Hepiniz

Amerika'daki bir çok evin müstakil olduğunu unutmamak gerek. Türkiye'de oturduğu apartmandan priz ile şarj etmek pek kolay olmasa da, Amerika'da müstakil evlerde yaşayanlar şarjlarını dışarıdaki istasyonlardan daha ucuza yapmaktalar. Hatta Tesla, Solar roof ile, evlerinin çatılarına kurdukları Tesla marka güneş panelleri ile elektrik üretip, Tesla Powerwall sabit akülerde depolayarak teorik olarak bu altyapının kurulması sonrası, bedavaya araba ile gezebilirler. Üstelik bunu yaparlarken elektriği yenilenebilir enerji kaynağı ile ürettikleri için, ne otomobil etrafa emisyon salar, ne de nükleer ya da termik santral gibi çevreye zarar verirler. Kendin pişir kendin ye gibi, kendi elektriğini kendin üret, bedavaya "sıfır emisyon" ile gez.

Tesla Tek, Siz Hepiniz

Tesla Tek, Siz Hepiniz

Sanılanın aksine ülkemiz şarj istasyonları konusunda oldukça gelişmiş durumda.

Yeni yapılan sitelerde elektrikli araç şarj istasyonları çoğunlukla yapılmakta. Yeni açılan AVMlere ise şarj istasyonu yapmak zorunlu. Bir çok benzin istasyonuna şarj istasyonu kurulduğunu da hatırlatmak gerekir. Tabi konu ülkemiz olunca esas sorun, engelli otoparkına bile parkeden "kafadan" engelliler. Bu satırları okuyorsanız lütfen elektrikli araç şarj istasyonlarına park etmeyin.

Tesla Tek, Siz Hepiniz

Ülkemiz ve Tesla derken, hükümetin rahip Brunson krizi sonrası ABD menşeli araçlara getirdiği %60 ek gümrük vergisinin halen devam ettiğini hatırlamakta fayda var. Umarım hükümet bir an önce bu hatasından vazgeçer. Bu ülkede Tesla alma hevesi olan ciddi bir kitle var ve hatırlayacak olursanız, Musk Türkiye'de Tesla Store açılışına bizzat kendi gelecekti. Topu tekrar hükümete atıp biran önce biz de Tesla'lara kavuşuruz umarız. Yüksek fiyatlar, ülkeye bir çok modelin getirilmemesi ve teşvik olmaması gibi çeşitli sebeplerle ülkemizde elektrikli otomobil satışları potansiyelinin çok altında kalmakta. 2019 yılında ülkede toplam 226 adet %100 elektrikli otomobil satılması bunun kanıtı gibi. 2015 yılında 119 adet %100 elektrikli otomobil satılan bir ülke için, tüm ülkeler satışları katlarken bizim hala yerimizde sayıyor olmamız bazı yönetimsel hatalar olduğunu göstermekte.

2020 Tesla için ABD pazarında teşviksiz ne kadar rekabetçi olabileceğine dair ilk sınavı olacak. Diğer markaların yeni modelleri gelmekte ve onlar 7.500$'lık "halk teşviği" ile satış yapabilecek. Bakalım bugüne dek her zorluğun üstesinden gelmeyi başaran Elon Musk bu sefer "yolunu nasıl bulacak."

In  Musk, we trust.

Tesla Tek, Siz Hepiniz