Geçtiğimiz günlerde bundan tam 13 sene önce Elon Musk tarafından kaleme alınmış 'Çok Gizli Tesla Motors Ana Planı' son halkasını tamamladı ve sonunda 35,000$ başlangıç fiyatlı Tesla Model 3 için siparişler alınmaya başladı.

Tesla Model 3 2016 Nisan ayında ilk kez tanıtılıp 1000$ bedel ile ön rezervasyona açıldığında sloganı '35,000$ başlangıç fiyatlı Tesla' idi. Fakat 2017 Temmuz'da ilk teslimleri başlayıp 2018 kışında adetli ciddi üretime ulaşan Model 3 programı hep yüksek opsiyonlarda kalmıştı. Tesla fiyatları düşürememekle, başlangıç modelini piyasaya sürememekle ilgili ciddi eleştiriler altında kalıyordu. Fiyatlar ilk olarak arkadan itişli uzun menzilli model ile 49,000$'dan başladı, performans ve 4X4 modellerin çıkışıyla daha da yükselip 64,000$'a dayandı ve son olarak Ekim 2o18'de orta menzil modeli ile 45,000$'a düşmüştü. Ölçek ekonomilerine ulaşım ile birlikte 35,000$'lık model çıktı, hatta çıkışı ile birlikte diğer modellerin de fiyatlarını ciddi düşürdü.

Premium İç ya da Teknolojik Özellikler Yok

35,000$'lık modelin adı 'Short Range' yani kısa menzilli model ve ufak bataryaya sahip. Bu ufak batarya ile bile 355km menzil vaad edilse de kendi tecrübelerime göre gerçek kullanım menzili geçek koşullarda 300km olacaktır demek daha doğru. Short Range modeli, batarya haricinde pek çok iç tasarım malzemesi ve özellikten de mahrum. Tesla 2,000$ fark ile size 'Short Range+' adlı bir model daha sunuyor, bu da ufak bataryanın daha premium özellikli hali. Model 3 programında ilk teslimlerin başladığı zamandan beri geçen 18 ayda o kadar seçenek değişti ki takip etmesi güç oluyor. Fakat en güncel halini tüm donanım opsiyonları ile aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

[supsystic-tables id=1]

Standart İç vs. Premium İç

35,000$ Fiyatlı Model 3 Sonunda Satışta!
35,000$ Fiyatlı Model 3 Sonunda Satışta!

Paket Dışı Opsiyonlar

Model 3 tabloda da gördüğünüz gibi batarya, iç tasarım, performans öğeleri gruplanmış şekilde satılıyor. Fakat bunun dışında satın alabileceğiniz ek opsiyonlar var.

  • Renk: Paketinden bağımsız olarak satın alabiliyorsunuz. Sadece siyah renk ücretsiz. Siyah hariç 4 renk seçeneği var; Füme, Lacivert (1500$), Sedef Beyaz (2,000$), Tesla Kırmızı (2,500$)
  • Jant: Sadece performans model paketinde 20" jant standart geliyor. Diğer paketlerde 18" standart jant aero kapaklar ile standart, 1500$ fark ile 19" spor jantı tercih edebilirsiniz.
  • Beyaz İç: Bu seçenek Short Range ve Short Range+ paketlerinde sunulmuyor fakat o ikisi hariç bir paket seçtiyseniz beyaz iç tasarımını 1,000$ fark ile alabilirsiniz.
  • Autopilot: Tesla'yı Tesla yapan Autopilot özelliği olmazsa olmaz. Artık Autopilot opsiyonu 3,000$. Eskiden 5,000$ idi. Fakat tanımı ve Autopilot üzerine satın alınabilen 'Full Self Driving' tanımı değişti. Detayı aşağıda.

Autopilot fiyatları da değişti

Short Range modelinin gelişi ile birlikte Autopilot fiyatları da değişti. Tabii 2014 sonundan beri üretilen diğer tüm Tesla araçlarda olduğu gibi Autopilot'a imkan sağlayan kamera ve sensör donanımı Short Range model ile de standart olarak yapılıyor. Fakat kullanım opsiyonu, yani yazılım, opsiyonel. Autopilot 2.0'ın 2016 ortasında çıkması ile birlikte Tesla Autopilot opsiyonu yanında 'Full Self Driving' opsiyonu da satmaya başlamıştı. Full Self Driving opsiyonu tamamen kendi kendine şöför olmadan kullanabilir vaadi idi ve bir gün inecek güncelleme ile aracınızı içinde siz olmadan sağa sola gönderebilecektiniz. Tesla bu opsiyonu 5000$'lık Autopilot opsiyonu üzerine 3,000$ ekstra fiyat ile satıyordu. Fakat satışa başlamasının üzerinden neredeyse 3 sene geçmiş olmasına rağmen uğruna milyonlarca dolar topladığı bu vaadi yerine getiremedi. Bugünden itibaren bu opsiyonların tanımları değişti. Dolayısıyla fiyatları da değişti.

Eski Tanım;

  • Autopilot: Bölünmüş ve şerit işareti olan yollarda arabanın şeritleri takip etmesi, trafiğe göre hızını ayarlaması. Dar park yerlerine telefon uygulaması üzerinden aracın içinde değilken girip çıkabilme. Otomatik uzun farlar. Otomatik paralel ve dikey park etme. (5,000$)
  • Full Self Driving: Günü geldiğinde, yazılım hazır olup izinler alınınca içinde hiç şöför bulunması gerekmeden, isterseniz aracın içinde uyuyarak gidebilme imkanı. (3,000$)

Yeni Tanım:

  • Autopilot: Bölünmüş ve şerit işareti olan yollarda arabanın şeritleri takip etmesi, trafiğe göre hızını ayarlaması. Otomatik uzun farlar. (3,000$)
  • Full Self Driving: Dar park yerlerine telefon uygulaması üzerinden aracın içinde değilken girip çıkabilme. Otomatik paralel ve dikey park etme. Günü geldiğinde, yazılım hazır olup izinler alınınca içinde hiç şöför bulunması gerekmeden, isterseniz aracın içinde uyuyarak gidebilme imkanı. (5,000$)

Yani bundan sonra eklenecek Autopilot özelliklerini sadece Full Self Driving satın almış olanlar alabilecek. Fakat 28 Şubat 2019 öncesi Autopilot sipariş vermiş olanlar almaya devam edecek. Yakında zamanda eklenecek özelliklerden de 'Advanced Summon' yani arabayı trafiğin içinde olmayan otopark, özel mülk gibi yerlerde 45m mesafeden yanınıza çağırabilme ve trafik ışıkları, dur tabelaları gibi objeleri tanıyıp ara sokaklarda da Autopilot kullanabilme gibi özelliklerin geleceği yine bahsedilenler arasında.

Baz Model 6 Ay Sonra Avrupa'da

Şubat 2019 itibariyle Tesla Model 3 sipariş ve teslimatları Avrupa'da da başladı. Fakat orada da önce 4X4 ve Performans modelleri ile yüksek fiyatlı olan modellerden başladı. Arkadan itişli, Mid Range ve Short Range modelleri de 6 ay sonra yani sonbahara doğru Avrupa'ya siparişlere açılacak. Bu fiyatlar ile gerçek bir devrimin önü açılmış oldu ve 2019 içinde Tesla'nın 500,000 adet otomobil satması muhtemel.

Dünya'da süren Model 3 dalgası Türkiye'yi hala vuramadı maalesef çünkü 2018'den beri ABD menşeili araçlara %120 gümrük vergisi uyguluyoruz. Fakat vergi benim beklentim yönünde Nisan ayından sonra kalkar ise ciddi bir Model 3 dalgasını Tesla'nın 2019 yazından sonra Türkiye'ye resmi girişi takip eder. Yukarıdaki tabloda vergi kalkmadan ve kalkmış hali ile muhtemel Türkiye fiyatlarını da görebilirsiniz. Bu devrime tanıklık edip bu kadar yakından takip ediyor olduğum için kendimi oldukça şanslı hissediyorum. Bambaşka bir noktaya doğru ilerliyoruz.

  • Fiyatlar tüm vergiler ve ithalat/tescil masrafları göz önüne alınarak yapılmış tahminlerdir.
    ** Henüz kimseye teslim edilmemiş modeller olduğu için yaptığım tahmini kapasitelerdir.