Jaguar i-Pace; Jaguar'ın 2 sene kadar önce tanıttığı %100 elektrikli SUV konsepti, seri üretime geçmek üzere. Konvansiyonel araba yapımcıları tarafından piyasa en erken sürülecek uzun menzilli elektrikli araba, yani click sever basın değişiyle 'Tesla Katili' , olduğu için i-Pace'e özel bir ilgim var. Üstelik Nissan Leaf, Renault ZOE, Opel Ampera-e, VW e-Golf, Hyundai Ioniq aksine ithalatçısı tarafından 'sallanmayıp' Borusan Otomotiv desteği ile pazarımıza hızlıca giriş yapacağını bildiğim için daha çok heyecanlandırıyor.

i-Pace hakkında bir yazı ilk kez yazdığım için hızlıca bahsedersem iPace 4X4 bir SUV, 90kWh bataryası var ve tek şarj ile gerçekçi 350-450km arası menziller gidebiliyor. İlk bakışta Tesla Model X'e direkt rakip gibi dursa da aslında Model X'ten daha küçük. (spesifik olarak 35cm daha kısa, 12cm daha alçak ve 13cm daha dar)

Ama yine de Hollanda'da Autoblog.nl 'nin ortaya çıkarttığını iddia ettiği fiyatlar gayet agresif, mantıklı seviyede. Vergilerden önce, ham fiyat olarak Jaguar i-Pace 67,800€'dan başlayıp opsiyonlarla 87,600€'a kadar çıkabilecek. Kıyasen aynı ham fiyatta Tesla Model X 76,700€'dan başlayıp 140,000€'ya kadar çıkabiliyor. Üstelik Model X'in başlangıç modelinin menzili Jaguar i-Pace'den daha az.

Türkiye Fiyatları?

Tabii ki fiyatlar Hollanda için dahi spekülasyon ama Tesla ithalatlarının içinde olan birisi olarak Türkiye fiyat tahmini yapmazsam olmaz. Eğer Borusan Otomotiv bizlerin Tesla ithal ettiği gibi sürekli motor gücünü dikkate aldırarak ithal ederse Jaguar iPace Türkiye anahtar teslim fiyatları 86,700€ ile 111,000€ arasında değişebilir. Bu da ülkemizin lüks oto fiyatlarını ve elektrikli bir otomobilin kullanımda masrafsız olduğunu düşündüğümüzde çok mantıklı seviyelerde. Tek yapmamız gereken insanlara elektrikli otomobilleri daha iyi anlatmak ve şarj altyapımızı geliştirmek. Borusan Oto olur da aynı hatayı tekrarlayıp BMW i3 ithal ettiği sekilde maksimum motor gücünü dikkate alarak ithal ederse fiyatlar 97,000€ ile 125,000€ arası değişecektir.

İlk Teslimler 2018 Ortasında

Jaguar 2 senede konsept üzerinden geliştirdiği elektrikli otomobili iPace'i birkaç ay içinde seri üretime geçirecek ve 2018 ortasında teslimler başlayacak. O zaman hem fiyatlar hem de araba ile ilgili daha çok bilgimiz olacak. Borusan Oto ise 2018 bitmeden Jaguar iPace'i Türkiye'de satmaya başlamak istiyor. 2019 başına kalsa dahi Tesla Model 3 ile aynı anda Türkiye pazarında satılmaya başlanacak demek bu. Tesla Model 3 daha alt segment ve uygun fiyatlı kalsa da Tesla'nın bunca yıl yok saydığı Türkiye pazarına bir anda diğer oto yapımcıları elektrikli otomobilleri ile saldırırsa Tesla'nın Türkiye kaderi diğer Amerikan arabalarının Türkiye pazarı gibi olabilir. Zira Tesla en büyük avantajı olan 'uzun yol ekosistemi' , yani Superchargerları dahi Türkiye'de kurmuş değil. Hoş yazının başında belirttiğim gibi çoğu marka elektrikli otomobilleri için zaten Türkiye'yi umursamayıp araçları yok gibi davranıyor. Ama neyse, bu başka yazının konusu. 2018 elektrikli otomobiller için hareketli olacak, bu sırada iPace'in resimlerine aşağıdaki galeriden göz atabilirsiniz.