Tesla'nın 2014 sonunda temelini attığı ve tüm planlarında çok önemli yer tutan Gigafactory'de sene başından beri Tesla Enerji ürünleri montajı başlamış olsa da genel tanıtım ve bilgilendirme amacı ile geçtiğimiz haftasonu Gigafactory'de açılış partisidüzenlendi.

Açılışa sadece özel davetliler, basın ve yönlendirme programı kazananları katılabildi. Ziyaretçilere fabrika turları verildiği, içerideki enteresan robotların tanıtıldığı açılışta CEO Elon Musk ile CTO JB Straubel tüm anafikri anlatan yaklaşık 15dk'lık bir konuşma yaptı. Konuşmaları daha sonra Tesla'nın resmi kanalından yayınlandı, TeslaTurk çevirisi ile Türkçe altyazılı olarak aşağıda izleyebilirsiniz.


Altyazıları görebilmek için CC tuşunun basılı olduğuna emin olun.
Açılışta öğrendiklerimizin hızlı bir özeti;

  • Henüz biten kısım fabrikanın planının sadece %14'ü.
  • Fabrikanın bitmiş hali sadece binanın kapladığı arazi olarak 558bin m2 olacak.
  • Dünyada kapladığı arazi (ayakizi) olarak en büyük bina olacak, hacmen de Boeing fabrikasından sonra ikinci olacak.
    Tesla Gigafactory: Büyük Açılış
    Gigafactory açılışında kapıda sergilenen kırmızı Model 3
  • Yılbaşından beri Panasonic fabrikasından gelen pillerin batarya haline getirilmesi, yani montajı, Tesla Enerji ürünleri için sürüyor.
  • 2016 bitmeden pil üretimi fabrikada başlayacak.
  • Tesla'nın ilk günlerinden beri kullanılan, zamanın laptop pilleri olduğu için ve piyasada bol olduğu için seçilen 18650 formatındaki piller yerine 2170, yani 21mm çap, 70mm boyda silindir piller üretilecek. Bu aynı zamanda Model 3 pilleri olacak. Mevcut montajı yapılan Tesla Enerji ürünleri de bu yeni pilleri kullanıyor. Model 3 sonrası bu daha yeni, daha enerji yoğunluğuna sahip 2170 pillerinden Model S ve Model X bataryaları da üretilebilir.
  • Bu 2170 pillerin fabrikadan çıkış hızı makineli tüfekten mermi çıkış hızından hızlı olacak.
  • 2018 yılına kadar Gigafactory yıllık kapasitesi 50Gwh olacak. Yani 500,000 araç. Kıyas olarak 2014 yılı tüm amaçlar için dünyada toplam li-ion pil üretimi 30Gwh idi.
  • 2020 ve sonrasında ise kapasite 150Gwh'a kadar çıkacak, yani yıllık 1,5 milyon elektrikli araba kadar; orijinal planın 3 katı.
  • Aynı alanda 3 kat kapasite artışı yoğunluk ve verimliliği artırarak olmuş. Bu da Tesla'nın üretime bambaşka bir bakış açısı ile yaklaşmasıyla mümkün olmuş. Tesla, Gigafactory'i ürün olarak görmüş bir kopyalama makinesindense. Her boşluk, her detay makine üreten bir ürün yaparmışcasına, üretim aşamaları baştan sona alışılmışlar yerine sıfırdan düşünerek değerlendirilmiş.
  • Tesla dikey entegrasyondan, yani her şeyin aynı çatı altında yapılmasından yana. Henüz Gigafactory'de pil, Fremont'ta araba üretimi olsa da CEO Elon Musk Gigafactory 2'den itibaren hepsinin aynı çatı altında olacağını söyledi.

 

Güzel zamanlarda yaşıyoruz;

Bugüne kadar herkes bu kadar çok elektrikli araba yapmak için arabaya özel, her biri büyük kapasiteli prizmatik li-ion piller gerekeceğini düşündü.(50-60Ah ve üstü) Zira uzak doğuda sürekli arabalara özel piller geliştirildi ancak talep azlığından bunlar hep düşük adette, yani pahalı kaldı. Yüksek adette elektrikli araba yapmak için dünya li-ion pil üretiminin yetmeyeceğini de herkes biliyordu. Pil fabrikası yatırımı için elektrikli araba talebinin artması bekleniyor, talebin artması için de uygun ve ucuz fiyatlı pillerin çıkması bekleniyordu. Sonsuz bir döngü.

Tesla ise talep ile arzı aynı anda müthiş bir yöntemle yarattı. En başta (hatta Model S ve Model X ile hala öyle) o zaman piyasada bol bulunan, sadece 3 küsür Ah kapasiteli 18650 laptop pillerden binlercesi ile o ufak pilleri batarya tasarımı ile araba kullanımına uygun hale getirdi. Daha sonra Model 3; "uygun fiyatlı Tesla" ile maliyetleri düşürüp Model 3'ü uygun fiyatlı yapacak fabrikayı aynı zamana denk getirdi. Sonucunda Model 3 için 2 sene öncesinden alınan 400,000'e yakın önsipariş ile Gigafactory ilk etap tamamlanması aynı zamana denk geldi.

Artık Tesla'yı diğer tüm otomobil firmalarından, şuan tüm güçlerini elektrikli otomobillere verseler bile ayıracak iki önemli nokta var; tüm dünyada 700'e yakın, diğer en hızlı şarj standartından 3 kat hızlı Superharger ağı ve tüm dünyanın pil arzını ikiye katlayacak Gigafactory. Gerçekten izlemesi bile çok keyifli zamanlarda yaşıyoruz.

Günün ilerleyen saatlerinde Gigafactory'nin içindeki ekipmanı, akıllı robotları ve fabrika turları ile ilgili bir yazı daha yayınlamaya çalışacağım.