Tesla'nın Türkiye pazarı için Supercharger (20-30dk'da %80 şarj ederek uzun yolu mümkün kılan şarj istasynoları) planları 2014 yazından beri internet sitelerinde var idi. İlk olarak 2015'de İstanbul'a 1 adet, 2016 sonuna kadar ise tüm Türkiye'ye 9 adet olan planlar ertelendikçe ertelendi. Sürekli kaynaklarımızdan çeşitli lokasyonlar için Tesla ile görüşüldüğü bilgisini alıyorduk, hatta birkaç tam yer için de adres bilgisi almıştık.

Geçtiğimiz hafta Tesla Supercharger planları ile birlikte sitesini de güncelledi ve haritada Türkiye'de bu sefer 10 supercharger yerleri ile belli. Bu yerler esasında Tesla'nın görüşüp planladığı ve mülk sahipleri ile kısmen anlaştığı yerler. Ancak hala ilk nereye açılacağı bilinmiyor ve tabii ki anlaşmaların bozulabileceğini ve yerlerin zaman içerisinde değişebileceğini aklımızda tutalım.

İşte Türk Superchargerları!

<li><strong>İstanbul</strong></li>

Superchargerların amacı uzun yolu mümkün kılmak. Dolayısı ile otobana yakın yerlere ve şehiriçinde benzinci gibi kullanımı önleme amacı ile şehir dışlarına kuruluyor. İstanbul Supercharger'ı da Gebze'de TEM Otoyolunda Şekerpınar gişelerinden çıktıktan hemen sonra, Lotus Center'a kurulacak. Burada Ramada Plaza ve Faruk Güllüoğlu var gibi duruyor. Avrupa'da da pek çok Supercharger'ın otellerin otoparkına kurulduğunu ve şarj ederken otelin restoran, kafe hizmetlerinden faydalanılabileceğini hatırlatalım.

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!
Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

      2. Hendek

Hendek Supercharger'ı çok daha erişimi kolay bir yerde, otobanın hemen yanında. Ankara yönüne giderken Parkshop Outlet'e kurulacak olan bu Supercharger'da restoran, alışveriş vb. hizmetler de mevcut. İstanbul-Ankara yönüne gidenlerin sık kullanacağı bir Supercharger olacaktır. Aynı yerde Ulusoy, İsmailoğlu dinlenme tesisleri de mevcut.

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!
Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

        3. Ankara

Ankara Supercharger'ı olarak geçen yer esasında Bolu'ya daha yakın. Görünene göre bu sefer Ankara-İstanbul yönünde kalıyor ve yine TEM otoyolunun kenarında. Ankara'ya 85km mesafede, Çamlıdere Barajının hemen yanında, Çamlıdere gişelerden bağlantı yerinde gözüküyor ancak orada bir dinlenme tesisi gözükmüyor. Yine şehir içinde Supercharger kullanımını engellemek ve uzun yola özel tutmak için yapılmış bir tercih diye düşünüyorum. Belki yakında bir tesise kurulacak belki de oraya bir tesis yapıldı ve Google Maps'te henüz yok bile. Bu supercharger daha az bilgi sahibi olduğumuz Superchargerlardan. 

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

         4. Bursa

Bursa Supercharger'ı tam olarak 1,5 sene önce haberlerini aldığımız yerde, İstanbul yolu üzerinde Sönmezler Holding'in karşısında Asmerkez Outlet'te. Burada imkan bol, İskender'den McDonald'sa, alışverişten otele her türlü imkan mevcut. Ancak kafadaki tek soru işareti İstanbul-İzmir otobanının dışında, eski yolda kalması. İstanbul'dan gelirken Osmangazi Köprüsü'nü geçtikten yaklaşık 75km sonra Bursa Çevreyolu çıkışından çıkmanız gerekiyor. Otobandan çıktıktan sonra da Supercharger 6km. Çift yön 12km'lik bir kayıp yaşatacaktır. Belki de değişecektir hep dediğim gibi ama Sönmezler ile Supercharger konusunda Tesla'nın pazarlıkta olduğunu sürekli duyuyorduk. 

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!
Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

        5. Balıkesir

Balıkesir Supercharger'ı da Susurluk'ta. Yine İstanbul-İzmir otoyolu açıldıktan sonra sirkülasyonun dışında kalıp muhtemelen sakinleyecek yerde. Susurluk Ulusoy Dinlenme tesislerinde kurulacak olan bu Supercharger'ın yeni otobandaki en yakın çıkışa uzaklığını henüz bilmiyorum çünkü Google Maps'te bu otoban yok. Ama Tesla bunu düşünerek ve bilerek anlaşmaları yapmıştır diye düşünüyorum. Bu dinlenme tesisi yine Supercharge ederken bolca vakit geçirilebilecek cinsten, envai çeşit yemek ve alışveriş çeşidi mevcut.

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!
Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

6.İzmir

İzmir Superchargerı bütün Türkiye Superchargerları içinde en garip yerde. Daha önce Folkart Towers içinde olması ile ilgili pazarlıklar sürdüğünü iç kaynaklardan öğrenmiştim ve şehir içine Supercharger olmaz otobana yakın, şehirlerarası yol için olmalı diye düşünmüştüm. Ancak şuan Tesla'nın sitesinde gözüken daha da garip bir yerde, Konak'ta Kemeraltı Çarşısının içinde.  Burası hem trafik ve kalabalıktan girmesi zor, hem otoyollardan oldukça uzak bir nokta. Tesla'nın burayı işaretleyerek bir hata yapmış olduğunu umuyorum. Ya da burası daha tam netleşmeyen yerlerden. İzmir'i çok iyi bilmiyorum ama belki civarda Supercharger potansiyeli olan bir yeri bilen arkadaşlar söyleyebilirler.

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!
Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

        7. Aydın

Aydın Superchargerı da yazın Bodrum'a gidenlerin uğrak noktası olacaktır. Tesla'nın işaretlediği noktaya göre yeri tam olarak Aydın otobanının bitip Muğla yolunun başladığı yerde. Ancak yine işaretlenen nokta dinlenme tesisi olan ya da mantıklı görünen bir yerde değil. 100-200m yakınında ise mağazaların olduğu bir yer var, 1-2 restoran da var. Belki de henüz sadece Aydın civarında bir Supercharger olacağının temsilidir burası, yani olgunlaşmayan istasyonlardandır. Ancak görünen hali ile böyle.

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!
Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

        8. Konya

Konya aslında Supercharger için sonra tercih edilebilecek lokasyonlardan biri ama Tesla burayı da uygun görmüş ilk planda. İstanbul-Antalya ulaşımını mümkün kılmak için Afyon'a açılması tercih edilebilirdi ama Afyon, Isparta civarları boş bırakılmış. Konya Superchargerının da sadece plan belirteci olduğunu düşünüyorum. Zira Manavgat-Konya yolunda Erenkaya köyü civarlarında belirtilmiş. Ama orası sadece dağ-taş. Herhangi bir dinlenme tesisi vs. yok. Bilgim çok değil ama bildiğim kadarı ile çok popüler bir yol da değil. Zaman gösterecek.

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

        9. Antalya

Antalya da sadece Aydın üzerinden ya da Konya üzerinden gidilebilecek şekilde planlanmış enteresandır ki. Buranın da netleşmeyen istasyonlardan olduğunu düşünüyorum. Çünkü Antalya istasyonunun mantıklı olması için Kütahya, Afyon rotası üzerine de bir Supercharger şart. Antalya-Denizli yolu üzerinde yine hiçbir mantıklı yerin, dinlenme tesisinin vs. olmadığı bir yer işaretlenmiş haritada. Buranın da henüz olgunlaşmadığı kanaatindeyim.

      10. Edirne

Son Superchargımız ise şimdilik Edirne. Ben Edirne'nin de olgunlaşan noktalardan olmasını beklerdim ama maalesef Edirne'de de haritada işaretlenen yer dağ-taş. Yani şimdilik olgunlaşmadığı ve yerinin kesinleşmediği yorumunu yapıyoruz. Halbuki Avrupa'ya olan kapı ve Avrupa'dan da Tesla sahiplerinin gelmesi itibari ile öncelik verilen bir istasyon olmasını tercih ederim. Kapıkule sınır kapısından birkaç km içeride otobana çok yakın bir noktada olacak gibi duruyor ama şahsi yorumum işaretli yerin kesin yer olmadığı.

Türkiye Supercharger Yerleri Belli Oldu! İşte Tam Lokasyonlar!

Son Karar
Bütün istasyonların yerini tek tek inceleyip yorumladıktan sonra benim şahsi görüşüm ilk açılacak istasyonların kuvvetle muhtemel İstanbul, Hendek, Balıkesir ve Bursa istasyonları olacağı. Yani ilk olarak Marmara ve Kuzey Ege bölgeleri hareket görecek. Çünkü baktığımız zaman arazi sahipleri ile anlaşılmış duran ve Supercharger'a yatkın bölgeler buralar. Bu grubun içinden ilk hangisinin açılacağı ise tamamen tahminlere kalmış durumda. Bursa'da Supercharger dedikodusunu çok uzun süredir duysam da sanki İstanbul-Ankara yolunu rahatlatması itibari ile Hendek Superchargerının ilk açılması mantıklı duruyor.

Her ne olursa olsun Superchargerların açılması ile birlikte maalesef ki aynı otobanların açılması gibi uzun yoldaki 'lezzet durakları' konseptinden biraz daha uzaklaşacağız. Misal Aydın'da Ortaklar'a girip çöp şiş yemek, Susurluk'ta tost-ayran için durmak, Bolu yolunda pirzola yemek, Manisa'da köfte yemek gibi zevkler her daim benim için uzun yolu keyifli yapan etmenlerden biri olmuştur. Görünen o ki Superchargerlar hali hazırda en popüler duraklarda değil, haliyle müsait yerlerde olacak. Buralarda da yemek servisi tabii ki şarj esnasında mümkün olabilecek olsa da aynı tadı vermeyecek. Belki de yarım saat şarj sonrası yemek için de ayrıca durmamız gerekecek. Gerçi orta ve uzun vadede zaten istasyon sıklığı ve şarj hızları artacağı için, otobanlar tamami ile bozmadıysa, lezzet duraklarımızı belki geri kazanırız.

İlk Supercharger Türkiye'ye açıldığında o Supercharger'a gidip Tesla bagajından çıkma mangal yapma ve kutlama planımız TeslaTürk grubu olarak mevcut. O gün geldiğinde onun eğlenceli hikayesini de sizlerle paylaşmak dileğiyle.

Tabii ki de Tesla'ya dair her türlü gelişme için siteyi takipte kalın. Bu yazı da arşiv niteliğinde olsun ki Superchargerlarımız gelmeye başladıkça geri dönüp bunlara bakabilelim.