Önce 2016 başındaCES Fuarı, sonra geçtiğimiz ay Paris Motor Show; tanıtılan onlarca elektrikli otomobil, sürekli artan satışlar ve büyük otomobil devlerinin planları derken artık gerçek gün gibi ortada; gelecek %100 elektrikli otomobillerde.

Ancak herkesin atladığı çok önemli bir nokta var ki elektrikli otomobil yapmak için pile ihtiyaç var, hem de bol miktarda. Ortalama bir cep telefonu yapmak için gerekli olan lithium-ion pil kapasitesi yaklaşık 10Wh, yani 0,01kWh iken günümüzde gelecek planı kabul edilebilir sayılacak ortalama bir elektrikli otomobil için gerekli kapasite 60kWh civarı, cep telefonunun 6000 katı. Tüm dünyanın toplam lithium-ion pil üretimi ise 2015 yılında 65GWh civarında idi. Yani tüm dünya cep telefonu, drone, laptop, pilli matkap vs. her şeyi yapmayı bırakıp elektrikli otomobil pili üretse bir yılda sadece bu ortalama arabalarımızdan 1 milyon adede yakın miktarda yapabiliyor. Tüm otomobil endüstrisini düşünüp çoğu arabanın daha büyük pillere ihtiyaç duyacağı düşünülünce çok düşük bir kapasite kapasite.

Tesla bu problemi çok erkenden farketti ve Nevada'da şuan inşaatını sürdürdüğü dev fabrika Gigafactory bittiğinde 50GWh kapasiteye sahip olarak tek başına dünyanın 2015 üretim kapasitesini sadece elektrikli otomobiller ile neredeyse ikiye katlayacak. Bu Tesla'yı pazardaki diğer her firmadan çok daha önce çıkartan bir avantaj.

Mercedes Atağı

Diğer yandan da elektrikli otomobil planlarını elektrikli otomobil alt markası Generation EQ ile birlikte daha yeni Paris Motor Show'da duyduğumuz Mercedes Benz Almanya'da kendilerince dev bir pil fabrikasının inşaatına başlıyor bile. Daimler CEO'su daha yeni Tesla'nın mevcut lider olduğunu söyleyip Mercedes'in bu koltuğu yakında kapacağından bahsetmişti. 

Aslında Daimler, mevcut durumda Almanya'nın Kamenz kentinde bulunan mevcut pil fabrikasının kapasitesini 4 katına çıkartacak ikinci bina inşaatına başlıyor. Toplamda 1 milyar € yatırım planlanan fabrikaya ilk aşamada 500 milyon € yatırım yapıldığı açıklandı.

Daimler grubundan ACCUMOTIVE şirketine ait olacak fabrikada üretimin 2018 ortasında başlaması bekleniyor ve 2025'e kadar Mercedes ürün gamında var olacağı vad edilmiş 10 elektrikli araba, Mercedes hibrit araçlar ve Mercedes sabit enerji depolama dahil tüm piller bu fabrikada üretilecek. Bu tarz fabrikalardan daha fazla haber ve tercihen ülkemizde bu yönde dev bir yatırımdan haberler almak istiyoruz. Her çağın en önemli ve en güçlendirici şeyi biliyorsunuz ki enerji olmuştur...