Ekim ayının ilk haftası dünyanın en önemli otomobil fuarlarından biri olan Paris Motor Show var. Elektrikli otomobil dünyası bu Paris Motor Show için nefesleri tutmuş durumda. Çünkü pek çok dünya devi otomobil firması 'uzun menzilli %100 elektrikli otomobil' fikir ya da üretimlerini bizlerle paylaşacak. 2017 içerisinde satışlarına başlanacak 400km menzilli Opel Ampera-e ve 2017 sonunda çıkacak Tesla Model 3 anlaşılan o ki rakipsiz kalmayacak.

Fuara bir haftadan az bir süre kala çoğu markadan haberleri ya da yapılan 'tease'leri sizlerle paylaşmak istedim. Bakalım dünya devleri ufaklar tarafından atılan adımları ciddi görüyor mu ve ne gibi cevapları var?

Volkswagen;

Bildiğiniz gibi Volkswagen ABD'de dizel skandalını yaşadıktan sonra 14,7 Milyar $ tazminat ödemesine karar verilmişti. Ancak harika bir yapıcılık örneği ile bu paranın hükümete ya da bir başkasına ödemesi istenmemiş, bu parayı elektrikli otomobil Ar-Ge, üretim ve altyapılarına harcaması istenmişti. Volkswagen de grup olarak 2020 yılına kadar onlarca %100 elektrikli otomobil modeli çıkartıp milyonlarca satacağını duyurmuştu.

İlk olarak sene başında Volkswagen Budd-e konsepti ile modüler batarya platformunu tanımıştık. Sonrasında VW 200km menzile sahip %100 elektrikli Crafter Panelvan'ı tanıttı.

Panelvan tek şarj ile 200km gidip 1700kg'a kadar yük taşıyabiliyor. Şehir içi lojistik için güzel bir opsiyon olabilir firmalar için. 2017 yılında teslimlerine baslanacak ancak tek dezavantajı maksimum hızının 80 km/s'e limitlenmiş olması.

Ancak VW asıl büyük anonsu Paris Motor Show'a saklıyor. Geçtiğimiz günlerde "Yeni Bir Çağ İçin" adında kısa bir teaser yayınladılar. Paris'te tanıtılacak konseptin daha önce da yazdığım gibi Golf boyutunda, Passat kargo alanına sahip ve tek şarj ile 400km gidebilen bir araç olması bekleniyor. Ancak maalesef üretim için planlanan tarih 2019. Aşagıda Teaser'ı izleyebilirsiniz.

Nissan;

Bir türlü siteye sayfasını yapıp hakkında detaylı bilgi verme fırsatı bulamasam da Nissan dünyanın bugüne kadar en çok satmış %100 elektrikli otomobil Nissan LEAF'i yapmış olan firma. Ancak Leaf çok eskidi ve geçtiğimiz sene yenilenen 33kWh'lık batarya, 190km'lik menzile rağmen satışları düşüşte.

Nissan'ın fuarda yeni kasa Nissan LEAF'i en az 400km menzil yani 60kWh batarya seçeneği ile tanıtması bekleniyor. Derken Nissan da aşağıdaki teaser'ı yayınladı. Nissan da teaser'da "Bir Devrim Geliyor" demiş. Böyle bir hamle uzun zamandır Nissan'dan bekleniyor ve bu durumda çıkış tarihi de 2017 içerisinde olursa Tesla Model 3, Chevrolet Bolt ve Opel Ampera-e'ye en kötü şartlarda 330km üstü gidebilen, uygun fiyatlı araçlar kategorisinde çok ciddi rakip olur.

Mercedes Benz;

Mercedes de elektrikli otomobil dünyasına hızlı bir giriş yapmayı bekliyor. Bir CUV aracı Paris Motor Show'da tanıtacakları dedikodular arasındaydı ki onlar da aşağıda bulabileceğiniz "Değişime Hazır Mısın?" adlı teaser'ı yayınladı. Ancak tanıtılacak konseptin maalesef 2019'da satışına başlnacağı biliniyor. Verilen tek şarj ile menzil değeri ise 500km civarı.


Mercedes'in aynı BMW'nin "i" markası ile yaptığı gibi %100 elektrikli araçları için ayrı bir marka oluşturacağı da konuşulan dedikodular arasında. Bu sebepten tanıtılacak araba EQ markası ile tanıtılabilir alt marka gibi.

Renault;

Renault Paris'e sakladığı açıklamasını çok gizli tutamadı, Hollanda'da bir kaynaktan fuar planları sızdı; ZOE'ye yeni, daha büyük batarya!

Yeni ZOE bataryası 41kWh kapasiteye sahip olup iddiaya göre tek şarj ile 400km gidebilecek. Bunun dışında görünüm dahil her şey eski 22kWh bataryalı olan ve iki senedir ülkemizde de satışı yapılan ZOE ile aynı. Eski ZOE'nin tek şarj ile 140km civarı yol gerçek kullanımda gittiği göz önünde bulundurulduğunda yenisinin de kış şartlarında 250-260km, iyi havada ise 300km civarı gitmesi beklenebilir. Renault batarya kirası durumu olmadan, araç bataryası dahil satıldığında da benim beklentim Türkiye fiyatının KDV dahil 36,000€'dan başlaması. Yakıt maliyeti, vergi ve bakım masrafı olmadığı düşünüldüğünde Polo, Golf gibi araçlara ciddi bir alternatif olabilir. Yeni büyük bataryalı ZOE'nin satışlarına hemen Ekim ayı içerisinde de başlanacağı bilgilerde geçse de resmi bilgiler için Ekim başında fuarı beklememiz gerekecek.

Gördüğünüz gibi Volkswagen, Renault, Nissan ve Mercedes %100 elektrikli araçlar ile ilgili Paris'te ciddi planlarını açıklayacak firmalar arasında. Bunun dışında BMW, Chevrolet ve Opel zaten hali hazırda planlarını tanıttı. Audi ve Porsche de 2019'a kadar en az 400km menzilli spor elektrikli otomobil yapacaklarını duyurdu. Elektrik devrimi kaçınılmaz.

Paris Motor Show'da açıklanan her şeyi önümüzdeki hafta detaylı olarak aktaracağım. Takipte kalabilirsiniz.