Tesla Model S 2012 yılında ilk çıktığında batarya seçenekleri 40kWh, 60kWh ve 85kWh idi. Geçen 4 yılda bu kapasiteler sürekli arttı ve seçenekler güncellendi. Üstüne üstlük daha az batarya ile verimliliğin artırılması sonucu daha uzun mesafeler kat edilmeye başlandı. Bugün itibariyle ise Model S ve Model X'te yine üç batarya seçeneği var; 60kWh, 75kWh ve 90kWh. Ancak 60'lık batarya aslında 75'lik ve yazılım ile 60'a limitleniyor.

Model S ve özellikleri hakkında detaylı bilgi Model S Teknik Özellikleri Sayfamızda

100kWh bataryalı bir modelin çıkacağı ilk olarak 5 ay önce bir hacker tarafından Tesla yazılım loglarında keşfedilip Twitter'dan CEO Elon Musk'a şifreli olarak yollanmıştı, Elon Musk'da "İyi hackerlık güzel şey" gibi bir cevap vermişti, yani bir doğrulamadığı kalmıştı.

Dün Hollanda'lı bir bloggerın RDW'nin açık veri tabanını incelerken yaptığı bir keşfe göre Avrupa'lı otoritelerden 100D, P100D ve Ludicrouslı P100D modelleri onay almış, listelenmiş bile.

615km Menzil!

Bu listeye göre Model S 100D'nin tek şarj ile gideceği mesafe 615km olacak. Bu bir rekor. Tabii bu rakam Avrupa'da bulunduğundan ötürü çok büyük ihtimalle NEDC testi sonucu, yani çok gerçekçi değil. Bunu daha gerçekçi, günlük kullanımda göreceğiniz sonuçları veren ABD testi EPA rakamlarına oranlarsak elde ettiğimiz rakam yaklaşık 550km. Fazlası ile yeterli, gelecek için heyecanlandıran bir rakam.

100kWh Bataryalı, 615km Menzilli Tesla Model S ve Model X Avrupa Onayında Sızdı
Hollanda'lı RDW'nin sitesinde yapılan keşif.

Daha İyi Performans, Mevcut 90kWh Bataryalar Aslında Yazılım Limitli 100kWh?

Pillerin doğası gereği kapasite arttıkça ilk anda verebildiği güç miktarı da artıyor. Bu da, limitin motor değil pil olduğu elektrikli otomobillerde daha fazla kapasite = daha iyi performans demek. Yaklaşık son 1 aydır teslim edilen Model S P90D modellerinde yapılan ölçümlerde ilk anda diğer P90D'lere göre çok daha fazla güç çıkışı gözleniyordu. Öyle ki daha geçen gün yeni bir makyajlı P90D 4 kapılı sedan çeyrek mil dünya rekorunu kırdı.

Bu yüzden çok büyük bir ihtimalle P100D ve 100D çıkış tarihleri çok yakın, hatta son 1 aydır üretilmiş P90D ve 90D modellerinin aslında 75'in 60'a limitlenmesi gibi 90'a limitlenmiş 100kWh'lık bataryalar olma ihtimali çok güçlü. Bu durumda ek bir ücret karşılığı bu 10kWh açılabilir, aynı 60ların 75 yapılabildiği gibi.