Aylar, hatta yıllar süren beklemeler, merak ve yakalanan prototip resimlerden yapılmaya çalışılan çıkarımlar sonrasında beklenen gün sonunda geldi çattı...
Geçtiğimiz günlerde 29 Eylül 2015 Perşembe günü - daha önce de belirtildiği gibi - ilk üretim Tesla Model X'ler lansman töreni ile birlikte uzun süredir bekleyen ilk sahiplerine teslim edildi. İlk teslimlerle birlikte Model X'in detaylarını da sonunda öğrenebildik. Henüz sadece 90D, P90D ve P90D modelleri siparişe hazır olsa da 1 yıl içerisinde daha ucuz 70D modelinin çıkacağı biliniyor. Ayrıca otomobili siparişini bugün verseniz teslim tarihini 2016 sonuna alıyorsunuz. Henüz seri üretime tam anlamı ile hazır olunmasa da işte teslim töreninde Elon Musk'tan araba ile ilgili ögrendiklerimiz;

Açık Ara En Güvenli SUV;

Elon Musk Model X'i tanıttığı sunumuna araçlarının gelmiş geçmiş en güvenli SUV olduğundan bahsederek başladı. Model X bütün NHTSA güvenlik testlerinde 5 yıldız alarak en güvenli SUV ünvanını kapmış. Aynı Model S'te olduğu gibi pilin aracın tabanında olması yapısal dayanıklılık kazandırırken önde motor yerine boşluk olması çarpışma anında şiddeti emerek hayat kurtarıyor. Ayrıca aracın yapısal dayanıklılığı haricinde "Aktif Güvenlik Özellikleri" adı altında çarpışma önleyici bir çok teknolojik özellik mevcut. Bu özellikler otoban hızlarında bile çarpışma önleyici frenleme ve manevra kabiliyetlerine sahip.

İlk Model X'ler Teslim Edildi!

Bunlar dışında günümüz şehirlerinin kirliliği de düşünülerek Model X kabini de çok güvenli hale getirilmiş. Normal araçlardan 10 kat daha büyük hava filtresi kullanılması haricinde araçta "Biyolojik Silah Koruması Modu" var. Bu mod aracın içinde artı basınç yaratarak her türlü mikrobun, bakterinin içeri girmesini engelliyor. Bu herhangi bir otomobilde ilk ve öyle ki olası bir biyolojik savaş modunda aracınıza girerek hayatta kalabilirsiniz.

İlk Model X'ler Teslim Edildi!
Biyolojik Savunma Modu Model X ile çıkmıştı

Kartal Kanat Kapılar

İlk Model X'ler Teslim Edildi!

Model X'in belki de en çarpıcı özelliği ve aracın 3 sene gecikmesine sebep olan şey bu kartal kanat kapılar. Kapı tercihinde amaç çift yolcu sırası bulunan ve genelde çok çocuklu ailelerin tercih edeceği Model X'te arka sıralara ulaşımı rahat kılmak. Ana fikir bu kapılar sayesinde sorunsuz bir şekilde çocuklarınızı iki sıraya da yerleştirebilecek ve rahat giriş çıkış yapabilecek olmanız. Bu kapılar diğer otomobillerdeki benzerlerinin aksine çift eklemli. Yani bu sayede kapılar dar noktalarda da açılabiliyor ve kullanımı çok daha rahat oluyor. Bunun üstüne kapılarda bulunan sensörler sayesinde otomatik açılma sırasında çarpma gibi durumlar olmuyor. Tavan yüksekliği, yanda bulunan araba vs. hepsi yazılım ile görülüp ayarlanabiliyor. Kapıların açılması için 30cm bir mesafe yeterli. Sunum sırasında yapılan demonstrasyonu aşağıda izleyebilirsiniz;

En Büyük Ön Cam

Tesla Model X'in ön camı daha önceden sokaklarda çekilen prototip görüntülerinde de yakalandığı üzere tavana kadar uzuyor. Üst kısım UV ışını korumalı ve karartmalı olacak şekilde kullanım sırasında panoramik görüntü sağlıyor ve bugüne kadar üretilmiş en büyük ön cam. Arabayı görüp de kullanan herkes fotoğrafların bu cama hakkını vermediğini söylüyor. Tam yorum için tecrübe etmemiz gerekecek.

İlk Model X'ler Teslim Edildi!

Diğer Özellik ve Seçenekler

  • Model X'i 7 veya 6 koltuklu olacak şekilde sipariş edebilirsiniz. İki şeklin de görüntüsü aşağıdaki gibi;

İlk Model X'ler Teslim Edildi!
İlk Model X'ler Teslim Edildi!

  • Model X aynı zamanda çekicilik yapabilme özelliğine sahip ilk elektrikli otomobil. 5 saniyeden bile kısa sürede çok rahat takılan arka aparat sayesinde 2.3 ton (5000lbs) yük çekebiliyor. Bu yük ile yokuş çıkarken pillerden talep edilen sürekli yüksek enerji çıkışı ile oluşan ısı ve yüklü iken menzilde yaşanacak azalma ile Tesla'nın nasıl başa çıktığı ise merak konusu.
  • Aerodinamik sebeplerden ötürü arkada otomatik açılır kapanır rüzgarlık mevcut.
  • Model X sürtünme katsayısı sadece 0.24. En yakın rakibi SUV'den %20 daha az. Bu da menzil avantajı sağlıyor tabii.
  • Model S'te bulunan sahte ızgara kaldırılmış. Elektrikli araçlar havaya ihtiyaç duymadığından ön ızgara veya radyatöre de gerek olmuyor. Ancak Model S'te araba eğreti, yabancı durmasın diye sahte ızgara görüntüsünde siyah ön kaporta kullanılmıştı. Model X ile bu tercih edilmemiş.

Performans ve Menzil;

[table width="500" colwidth="40|20|20|20" colalign="left|left|center|left|right"]
Özellik ,X 90D, X P90D, X P90D Ludicrous
Menzil, 413km, 400km, 400km
0-100km,4.8sn,3.8sn,3.2sn
Maks. Hız,250km limitli,250km limitli,250km limitli
[/table]

Videolar;

Model X tanıtımı öncesi Tesla basın mensuplarına araç ile 2'şer dakika verdi. Bu vakitlerinde elinden geleni yapan basının ilk görüş videolarını aşağıda izleyebilir, ilk izlenimlere sahip olabilirsiniz.




Elon Musk'ın Model X tanıtım sunumunun tamamını izlemek isterseniz;


Önümüzdeki günlerde Tesla ile ilgili tüm haberler ve detaylı açıklamalar için sitemizi takipte kalın.