İstanbul'dan yine büyük bir kalabalık ve ilgi ile bir Autoshow geldi geçti. Türkiye'de henüz bir ofisi bulunmayan - ancak altyapı çalışmalarını başlatmış olan - Tesla'nın tabii ki bir standı, tanıtımı fuarda yine mevcut değildi. Zaten olsa bile Tesla'nın bu güne kadar reklama hiç para harcamadığını ve şirketin yeniliği sebebiyle talebi karşılayacak kadar üretim zaten yapamadığını hatırlatalım.

Fuar bu sene benim ilgimi hiç çekemedi, beni heyecanlandıran araba da neredeyse yoktu. Çünkü elektrikli arabaların motorlu araçlardan gerçekten daha iyi olduğunu anlayınca hepsi 19. yy buharlı motor teknolojisi gibi geliyor (aslında zaten verimsiz 20.yy teknolojileri) ve ülkemizdeki fahiş vergilendirme sağolsun kafanızdaki fiyat/performans değerleri inanılmaz düşük seviyelere ulaşıyor. Her aracın fiyatını Tesla Model S Türkiye fiyatları ile karşılaştırır buldum kendimi ve her kıyasta Tesla Model S daha mantıklı olan taraf oluyordu. Benim asıl merak ettiğim; otomobil firmalarının Türkiye pazarı ile öngörülerini az da olsa yansıtan bu fuarda elektrikli arabaların akıbeti idi. Bu sorunun kısa cevabı; tahmin ettiğim gibi bir elektrikli araba vizyonu şuan için diğer firmalarda yok, zaten çok rekabet edebilecek ürünleri de yok ama Tesla Türkiye pazarına girince bunun hepsi değişecek. İşte fuardaki %100 elektrikli arabalar.*

  • PHEV(Plug-in Hybrid Electric Vehicle) ve normal hibrit arabaları içten yanmalı motor bulundurmaları ve yine fahiş ÖTV değerlerine maruz kaldıkları için listeme katmadım.

Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar

Nissan

Öncelikle en büyük ayıptan başlayalım. Nissan Leaf, dünyada en çok satan ve fiyatı en uygun %100 elektrikli otomobildir ülkemizde hiç bilinmese de. Nissan'ın Türkiye ayağı ülkemize Nissan'ın onca arabası arasından sadece üç tanesini getirme kararını bir sebepten ötürü vermiş olsa da tahminim fuardaki devasa standlarında diğer arabalarını da sergileyecekleri idi. Tek şarj ile 200km'ye yakın menzili bulunan Nissan Leaf'in ülkemize %3'lük ÖTV sepetinden gireceğini, MTV'sinin olmayacağını, düşük bakım masraflarını, hali hazırdaki Nissan altyapısı sayesinde servis konusunda da zorluk çekmeyeceğini ve uygun fiyatını düşünürsek çoğu vatandaşımız için mantıklı bir seçim olacağı aşikar. (fiyatı ülkemizde yaklaşık 30.000 euro civarına geliyor) Nissan Leaf dünyada Aralık 2014 itibariyle 160.000 adet satmıştır. Tesla Model S'in 60.000 adet satmış olduğunu düşünürsek çok ciddi bir rakam. Elektrikli arabaların Golf'ü diyebiliriz.

Ancak Nissan Türkiye, ithalatının Nissan'dan bile yapılmadığı Nissan GT-R'ı bile fuara getirmişken Leaf'i getirmemeyi uygun görmüş. Bunun sebebini ciddi merak edip birkaç görevliye sorsam da ilk sorduğumda başka birine yönlendirildim, yönlendirildiğim görevli de geçiştiren cinsten cevaplar vererek konuya hakim olmadığını üstü kapalı bir şekilde söyledi. Yani kısaca Nissan Leaf Türkiye için bir sebepten ötürü düşünülmüyor, henüz.

Renault

Daha önce Türkiye'de ürettiği Renault Fluence Z.E. ve Renault Kangoo Z.E. ile elektrikli araba konusunda ciddi eforları bulunan Renault'nun standında iki adet elektrikli araç var idi; Renault ZOE ve Renault Twizy. Ancak Renault lithium-ion pillerine olan güvensizliğini sürdürüyor ve Tesla, DMA gibi şirketlerin yaptığı gibi uzun vadeli, müşterinin içini rahat ettiren pil garantileri vermek yerine batarya kirası adı altında bir gider kalemi üretiyor. Bu sayede elektrikli otomobillerin en büyük maliyet kalemlerinden biri olan pili maliyete katmayıp satış fiyatlarını düşük tutabiliyor. Arabayı almanın yanında ayda 100 euro civarı bir batarya kirasını Renault'ya ödemeniz gerekiyor. Bu da pek çok insanın araçları tercih etmeme sebebine dönüşüyor çünkü insanların çoğu benzine o kadar parayı zaten veriyor. Renault'nun ürettiği elektrikli otomobillerin Tesla'nın araçları aksine maliyet tutturmak için taviz vermek zorunda kalan otomobiller olduğunu düşünürsek onun üstüne insanların elinden bir de kullanım maliyetinin az olmasını alırsanız maalesef talepler çok yüksek olmuyor.

Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar
Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar
Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar

Renault'nun sergilediği elektrikli otomobili Renault ZOE kompakt 4 kapılı bir otomobil, 22kWh kapasiteli pili ile yaklaşık 110km bir menzile sahip ve ülkemiz için başlangıç fiyatı 60.000TL civarında. (+ aylık batarya kirası, kullanım km'sine bağlı olmak suretiyle)renault-twizy

Renault'nun fuarda sergilediği diğer elektrikli aracı daRenault Twizy. Twizy 100km menzili olan, tek kişilik bir şehir içi ulaşım aracı. Radikal bir tasarıma sahip ve alıştığımız gibi bir "otomobil" hiç değil. Fiyatı ise 13.000 euro civarında.

 

BMW

BMW tek %100 elektrikli arabası i3 ve hibriti i8'i BMW i grubuna ayırdığı bir köşede sergiliyordu. Ülkemizde 45.000 euro civarında bir başlangıç fiyatına sahip olan, kullandığı hafif kompozit malzemeler ile geleceğin üretim vizyonunu sergileyen ancak ufak pil tercihi ile sadece 120km menzile sahip olup şehir arabası olarak kalan BMW i3 ziyaretçilerden yoğun ilgi ile karşı karşıya idi. BMW i3 geçtiğimiz hafta satışa çıkışının 1. yılını doldurdu ve satış rakamları dünyada tahminin üzerinde çıktı. Hedef ilk yılda 10.000 adet iken satışlar 18.000 adet civarında gerçekleşti. Ülkemizde de sokaklarda az da olsa görebildiğimiz ve belki de pazarlaması sayesinde sokakta elektrikli araba denince akla ilk gelen araba i3, fuarda da yalnız değildi. BMW'nin "en fazla araba satma" vizyonu yüzünden şehir arabası olarak kalan ve bana göre samimi bir çaba olmayan i3'ün Istanbul Autoshow'daki resimlerine aşağıda göz atabilirsiniz.

Mercedes

Istanbul Autoshow'da elektrikli otomobillerin geleceği konusunda belki de en iddialı firma Mercedes idi. İki tane %100 elektrikli otomobilin yanında lüks segmenti Mercedes S sınıfının plug-in hibrit versiyonunu da fuarda sergileyen Mercedes'te B-Serisinin %100 elektrikli versiyonunu 2017 yılında Türkiye pazarına sunacağının müjdesi var idi.

Dikkatimizi çeken ilk araba yine radikal dizaynı ile Smart'ın %100 elektrikli modeli idi. Ülkemiz fiyatını bilemesek de Smart bir başka %100 elektrikli şehir otomobili daha. Maalesef hakkında fazla detaylı bilgi edinemedik ancak menzilinin 100km civarında olduğu bildiklerimiz arasında.

Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar
Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar
Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar

Mercedes standındaki sürpriz elektrikli B-Sınıfını görmek idi. Mercedes B Electric Drive 140km kadar elektrikli menzile sahip, normal araba boyutlarında ve normal bir B Sınıfından elektrikli olmak haricinde bir farkı yok. 28kWh pili ve elektrikli motoru ile kullanımınıza bağlı olacak şekilde 140-200km arası bir menzil alabiliyorsunuz. Türkiye'de %3 ÖTV sepetinden değerlendiriliyor, 2017 yılında piyasaya ülkemizde sürülecek ve fiyatı 140.000TL civarı olarak belirlenmiş.

Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar
Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar
Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar

 

%100 Yerli Elektrikli Otomobil!

Maalesef Istanbul Autoshow'daki elektrikli otomobiller bunlar ile sınırlı derken çıkışa doğru bir sürpriz ile karşılaştık; "Onuk". Onuk %100 yerli yapımı bir elektrikli spor otomobil. Derindere Motorlu Araçlar'ın yerli elektrikli oto teknolojisi ile milli savunma sanayi firması olan Onuk'un aracın şasi ile kasasını tasarlaması ile tek şarj ile 500km menzile sahip, 0-100'e 6.5 saniyede çıkabilen yerli bir elektrikli otomobil prototipi geliştirilmiş. Adı da Onuk E56. Henüz prototip aşamasında ve bir fiyatı, seri üretimi mevcut değil ancak çok yeni bir proje.

Onuk standında DMA mühendisleri ile uzunca bir süre sohbet etme şansı yakaladık ve bu yerli elektrikli otomobilimiz kendi yazısını hak edecek kadar ciddi ve çok güzel bir çaba. Bu sebeple DMA ve Onuk ortaklığı ile yürütülen proje Onuk E56'yı kendi ayrı yazısında uzun uzun anlatacağım önümüzdeki günlerde.

Bir dahaki Autoshow'da çok daha fazla elektrikli otomobilin sergileneceğinden eminim. Belki o zaman Tesla'nın da Model S, Model X ve Model 3'ü sergileyeceği bir standı olur...

Galeri: Istanbul Autoshow'daki Elektrikli Arabalar