Harika görünmenin, en iyi performanslı sedanlardan biri olmanın, hem ön hem arkada bagaja sahip olmanın ve 7 yolcuya kadar taşıyabilmenin yanında Tesla Motors'un Model S'i bir tam şarj ile 400 km'den fazla yol kat edebiliyor. Ancak ciddi şehirlerarası uzun yol gitmek için hala yeterli olmayan bu menzil için Tesla devamlı olarak gelişmekte olan ve Tesla Model S sahiplerine sonsuza dek bedava olan supercharger ağını kuruyor. Ülkemize de 2015 yılında İstanbul'dan giriş yapacak olup 2016 yılında 9 şehirde var olacak olan bu supercharger istasyonları arabanızı yarım saat gibi bir sürede ücretsiz olarak tekrardan uzun yola hazır hale getirebiliyor. Ancak Tesla otomobiline özel bir şarj adaptörü tasarladığı için bu supercharger ağı henüz sadece Tesla sahiplerine açık. BMW'nin i3'üne ya da elektrikli Volkswagen Golf'e sahipseniz şansınız yok.

Neyse ki BMW ve Volkswagen bunu değiştirmek için bir ortaklığa gidiyor. Henüz adımlarını sadece ABD'de atan Alman otomobil devleri istasyonların CHAdeMO ya da SAE J1772 standart adaptörleri kullanan tüm elektrikli arabalara açık olacağını ve Amerika'nın doğusu ile batısını birleştireceğini belirtti. Evet BMW i3 veya elektrikli Golf'ün tam dolu şarj menzilleri 120km'den fazla değil ve uzun yol gitmek için tasarlanmayan şehir arabası olarak satılıyorlar ancak BMW Kuzey Amerika elektrikli otomobil altyapısından sorumlu Robert Healey'nin ifadesine göre BMW orta ve uzun menzilli sınıfa götürecek adımı atmaya hazır.

İstasyonlar ülkede şimdiden 20.000'den fazla şarj noktası mevcut olan ChargePoint tarafından yapılıp işletilecek. Doğuda sürücüler Boston'dan Washington'a, batıda ise Portland/Oregon'dan San Diego'ya kadar bu herkese açık şarj istasyonlarında yolculuk yapabilecek. İstasyonların bazıları yarım saatte elektrikli otomobillerin çoğunu %80 seviyesine doldurabilecek 50kW güç verebilen hızlı şarj istasyonları, diğerleri ise Level-2 olarak tabir edilen daha yavaş 24kW'lık istasyonlardan olacak. (Tesla'nın supercharger istasyonları ise 120kW ve 135kW seviyelerinde - 2.5 kat daha güçlü)

Elektrikli otomobillerde tüketim ve şarj etme hakkında detaylı bilgi

 

Elon Musk tarafından satılmayan bütün elektrikli arabaların ~100km menzili olduğunu düşünürsek popüler uzun yol rotalarında 100'er km ara ile olacaklarını tahmin etmenin zor olmadığı bu şarj noktalarının ilki San Diego'da yapılmaya başlandı ve 2015 sonuna kadar 100 tanesinin bitmiş olması bekleniyor. ChargePoint CEO'su Pasquale Romano istasyonların aynı anda bir ya da iki arabaya hizmet verebileceğini ve yapımın ChargePoint'in geçmiş tecrübesi sayesinde çok hızlı olacağını belirtti.

Elektrikli otomobile geçişe bir destek olan bu yatırım haberi düşen petrol fiyatları ile bir darbe alan elektrikli araba çevrelerine ilaç gibi gelecektir. Benzin fiyatlarındaki düşüşü kötü haber olarak yorumlayan Elon Musk BMW ve VW gibi iki otomobil devinin elektrikli otolara desteğini iyi olarak yorumlayacaktır.