Not: Orijinal yazı 20 Ocak 2015 tarihinde yazılmıştı ancak aradan geçen uzun sürede birçok değişiklik oldu. En iyisi tekrar, sıfırdan 2016 modelini yazmak diye düşündüm ve 19 Mayıs 2016 tarihinde tekrardan kaleme alıyorum.

 

Türkiye'ye Tesla Nasıl İthal Edilir?

Türkiye'de henüz resmi olarak Tesla Motors satış yapmıyor. Ancak bu demek değil ki Türkiye'de Tesla Model S veya Model X satın alınamaz. Tam tersi Türkiye'de 60'dan fazla Model S mevcut.

Öncelikle hatırlatmalı ki Tesla bir Amerikan şirketi olmasına ve araçların California'da üretmesine rağmen ithalatı ABD'den yapılmaz. Çünkü ABD ve Avrupa araçlarının elektrik donanımları birbirinden farklı. Avrupa araçları trifaz elektriği desteklerken bütün Amerika kıtasında standart olarak monofaz elektrik mevcut. Bu sebepten ithalat Türkiye elektrik tesisatına da uygun olan Avrupa'dan yapılmalı. Tesla Motors Avrupa merkezi de Hollanda, Tilburg'da.

Tesla Motors ve Türkiye Oluşumunu Okuyun...

Herhangi bir Tesla modelini sipariş etme aşaması Türkiye'de de diğer ülkelerden farklı değil. Sadece teslamotors.com sayfasında ülke olarak "Other Europe" seçmeniz gerekiyor. Aracınızı tasarlayıp, siparişi oluşturup üretime girmesi için gerekli kaporayı kredi kartınız ile ödüyorsunuz.

Daha sonra ise sorumluluk tamamen sizde. Dolayısı ile ithalat süreci, gerekli evrakların toparlanması, vergilerin ödenmesi, gümrükleme, nakliyat gibi sorumluluklar tamamen sırtınızda. Bu gibi işler ile tecrübeniz varsa ya da uğraşmak ister iseniz şahıs/şirket olarak bu gümrükleme ve ithalatı Hollanda'dan aracın üretimi sonrası teslim alarak gerçekleştirebilirsiniz. Diğer türlü ise bu işi daha önce yapmış şirketlerden yardım alabilirsiniz. İstanbul'da Beka Otomotiv bu konuda çok tecrübeli ve yardımsever. Veya detaylı sorularınız için benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. Yardımcı olurum.

Ancak, birçok Tesla'nın ithalatı ile ilgili yoğun tecrübe sonrası yetkililerden gelen aşağıdaki uyarıyı yapmakta bir beyis görmüyoruz.

Elektrikli araçlarla ilgili mevzuatta açıklanması gereken mevzulardan, karşılaşılabilecek hata ve eksiklerden dolayı, ithalat ve tescil işlerimlerinin yetkililer üzerinden yapılması doğru olacaktır. Aksi halde maliyet artışlarını~yanında farklı şekillerde mağduriyetle karşılaşılabilir. Hatta bu mağduriyetler ithalata mevzu aracı aşarak daha önceden ithal edilerek tescil edilmiş veya ithal edilecek araçları da kapsayabilir. Oluşan hasarların kasko nezdinde onarılması da bu konuya dahil.

Sorumluluklarınızı Tesla Motors da sipariş ekranında en altta Türkiye siparişleri hakkında bir yazı yazarak belirtmiş. Bunun tam tercümesini burada okuyabilirsiniz.

Maliyet ve Vergiler

teslamotors.com 'da "Other Europe" ülke seçeneğini seçerek oluşturduğunuz aracın gördüğünüz fiyatı Hollanda'dan teslim almak için ödemek zorunda olduğunuz, çıplak vergisiz fiyat. 15 gün içerisinde aracı Türkiye'ye sokup gerekli ithalat belgelerini gösterdiğiniz takdirde Hollanda'nın KDV'sini ödemiyorsunuz ancak teslim alıp ithalatı gerçekleştirmez iseniz Tesla size daha sonra ayrıca bu KDV'yi fatura etme hakkını saklı tutuyor.

Gelelim ithalat vergileri, maliyetleri ve gerekli belgelere;

  • Hollanda, Tilburg'dan Türkiye'ye nakliye.
  • Gümrükte oluşabilecek ordino, antrepo ve diğer dosya masrafları.
  • ÖTV: Elektrikli otomobillerde vergi motor gücüne göre %3 - %7 ve %15 arasında değişmektedir. İlgilendiğiniz aracın hangi vergi dilimine girdiğini öğrenmek için benimle bağlantıya geçebilirsiniz.
  • Gümrük vergisi: Araç Avrupa menşeili olduğundan normalde gümrükleme olmaz. Ama bunu belirten ATR belgeniz olmaz ise %10 ödemek durumunda kalırsınız.
  • KDV: %18 KDV standart.
  • Tescil ve kayıt masrafları: Ruhsat ve plaka çıkartmak için olan normal masraflar.

Bu liste üzerinden "Other Europe" seçeneği ile yaptığınız arabada çıkan fiyat üzerinden bir maliyet hesabı yapabilirsiniz.

Sonrasında Türkiye'de Kullanım

Türkiye'ye Tesla'yı başarılı bir şekilde getirip kayıt ettirdikten sonrasını "Türkiye'de Tesla Kullanmak" sayfasında detaylı olarak okuyabilirsiniz. Ancak özetle;

  • Elektrik olan her yerde şarj edebiliyorsunuz. (Detaylı bilgi için: Şarj Etmek)
  • Tesla'nın Model S ile verdiği 8 yıl sınırsız km batarya ve yürüyen garantisi Türkiye'de de geçerli.
  • 3G interneti araçta kullanmanın birçok yolu var. 
  • Kasko yapılabiliyor.
  • Periyodik bakım diye birşey elektrikli araçlarda yok. Dolayısıyla servise gerek yok.
  • Kaza durumunda ufak şeylerde parça getirip değiştirtebilirsiniz, allah korusun daha ciddi kazalarda Avrupa'da en yakın servis noktasına göndermeniz gerekiyor.
  • Elektrikli araçlar MTV'den muaf oldukları için ödeyeceğiniz herhangi yıllık vergi yok.

Basit varsayımlar ile yaptığım Tesla Model S vs. BMW 5 serisi ve Tesla Model S vs. Audi A6 serisi maliyet kıyaslarını buradan okuyabilirsiniz.

Her türlü soru, öneri ve yardım isteğiniz için bilgi@teslaturk.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.